Πόσο ασφαλές είναι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - 4moms

Πόσο ασφαλές είναι το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το να αθλείσαι κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να σου αυξήσει κατά πολύ την ενέργεια και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μία πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Ωστόσο, είναι πολλά αυτά που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου που γνωρίζει το σώμα και την κύησή σου και επιπλέον, αν δεν έκανες γυμναστική πριν, τότε σίγουρα πρέπει να ξεκινήσεις μία ήπια άσκηση.

Τι γίνεται όμως αν λάτρευες το τρέξιμο και αναρωτιέσαι αν μπορείς να το κάνεις ακόμα;

Είναι ασφαλές;

Σε ένα γενικό πλαίσιο το τρέξιμο είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη. Δεν θα προκαλέσει αποβολή, ούτε θα βλάψει το έμβρυο. Αν ήταν μέρος της ρουτίνας σου από πριν και πάρεις το ok από τον γιατρό σου, τότε μπορείς να το συνεχίσεις. Ωστόσο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική και να ακούς το σώμα σου. Μόλις κουραστείς και νιώσεις πως δεν μπορείς άλλο, καλύτερα να σταματήσεις.

Σίγουρα η νέα αυτή κατάσταση θα έχει επιπτώσεις στην απόδοσή σου και είναι σημαντικό να μην πιέσεις τον εαυτό σου. Τροποποίησε το τρέξιμο σου με το να χαμηλώσεις ρυθμούς και να μειώσεις την απόσταση που διανύεις.

Αν δεν έτρεχες πριν, μπορείς να ξεκινήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν δεν έκανες κάποια μορφής άσκησης πριν μείνεις έγκυος, τότε καλύτερα να επιλέξεις κάποια άλλη μορφή, πιο ήπια. Ούτως ή άλλως, το σώμα ‘δουλεύει’ πιο σκληρά ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και το να προσθέσεις και τη γυμναστική σε αυτό, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μπορείς να επιλέξεις κάποια ήπια μορφής άσκηση που δεν θα πιέσει τόσο το σώμα σου όσο η cardio.

Συμβουλές για το τρέξιμο
  • Αν λοιπόν έτρεχες και πριν και πήρες και την έγκριση του γιατρού σου, τότε υπάρχουν και κάποιες ακόμα συμβουλές για να έχεις μία ασφαλή προπόνηση.
  • Πάρε ένα καλό ζευγάρι αθλητικών ώστε να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη.
  • Φόρεσε ένα αθλητικό σουτιέν καθώς το στήθος σου είναι περισσότερο ευαίσθητο και μπορεί να σε πονέσει με το τρέξιμο.
  • Στην αγορά θα βρεις και εξοπλισμό που απευθύνεται αποκλειστικά σε εγκύους.
  • Να ενυδατώνεσαι επαρκώς πριν αλλά και μετά το τρέξιμο.
  • Άκου το σώμα σου και μην πιέζεσαι.
  • Διόρθωσε τη διατροφή σου και βάλε σε αυτή πολλές φυτικές ίνες, λαχανικά και φρούτα.
  • Kάνε καλές διατάσεις πριν και μετά.
  • Να είσαι προετοιμασμένη πως η απόδοσή σου δεν θα είναι η ίδια και αυτό είναι απολύτως ok.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα