Γυμναστική μετά τον τοκετό: Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις

Tο καταλαβαίνω, θες να επιστρέψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο γυμναστήριο και στις αντοχές που θυμάσαι πως είχε το σώμα σου.

Αν σου έχουν λείψει τα 10χλμ τρεξίματος που έκανες, ή το μάθημα kick boxing, θες να επιστρέψεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όμως, η περίοδος της εγκυμοσύνης και οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό σου, έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές στο σώμα σου, όπως άλλωστε και στη ζωή σου.

Η postpartum προπόνηση, όπως και κάθε άλλη, θέλει ιδιαίτερο και προσεκτικό χειρισμό.

Αν έχεις γεννήσει με καισαρική ή είχες έναν φυσιολογικό τοκετό με επιπλοκές, τότε καλύτερα να περιμένεις τρεις μήνες προτού φορέσεις τα αθλητικά σου.

Αν έχεις γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και χωρίς επιπλοκές, τότε μετά τις 8 εβδομάδες το σώμα σου θα είναι έτοιμο για μία ήπιας μορφής άσκηση.

Φυσικά, πριν κάνεις οτιδήποτε χρειάζεται να συμβουλευτείς τον γιατρό σου, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Μην έχεις τις ίδιες προσδοκίες από το σώμα σου

Το σώμα σου έχει περάσει αρκετά και σίγουρα πριν έναν χρόνο ήταν σε πολύ διαφορετική φυσική κατάσταση. Επιπλέον, τώρα προσαρμόζεται στον λιγότερο ύπνο και τις απαιτήσεις που έχει η ζωή με ένα νεογέννητο.

Δεν χρειάζεται να είναι ωριαία η προπόνηση

Σίγουρα τον πρώτο καιρό με το νεογέννητο θα είναι δύσκολο να βρεις μία ώρα μόνο για σένα. Μία καλή προπόνηση 20 ή 30 λεπτών μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη για το σώμα, οπότε μην το αναβάλλεις εωσότου βρεις μία ελεύθερη ώρα μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό να κάνεις γυμναστική για λίγη ώρα κάθε ημέρα γιατί εκτός από το σώμα θα ωφελήσει και την πνευματική σου υγεία.

Μην επιλέξεις το τρέξιμο αμέσως

Μπορεί να φαντάζει ιδανικό να έχεις λίγη ώρα για σένα με ακουστικά στα αυτιά, όμως δεν ενδείκνυται ως η «η πρώτη γυμναστική» μετά τον τοκετό. Το τρέξιμο είναι μία αρκετά απαιτητική μορφή άσκησης που έχει πολλή ένταση. Το σώμα σου χρειάζεται να προσαρμοστεί σιγά -σιγά πριν το επιχειρήσεις. Ξεκίνα με μερικές εβδομάδες ενδυνάμωσης ώστε να προετοιμάσεις το σώμα σου για μία πιο δυναμική άσκηση.

Το κυριότερο όμως είναι να θυμάσαι πως ο καθένας είναι διαφορετικός. Δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στην άσκηση αμέσως, ούτε να επικεντρωθείς στο πώς θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης. Πάρε τον χρόνο σου και απόλαυσε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο. Πιο σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένη και χαρούμενη, παρά να χάσεις 2,3,5 κιλά.

 

Photo by Emy from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα