Πώς η μουσική επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές - 4moms

Πώς η μουσική επηρεάζει τις διατροφικές μας επιλογές

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις διατροφικές μας επιλογές, όπως αναφέρει νέα έρευνα που έρχεται από την Κίνα και τη Δανία. Οι επιστήμονες ανέφεραν, πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η hard rock και heavy metal μουσική «ευνοεί» την κατανάλωση junk food.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2021 στο περιοδικό Appetite και προέκυψαν μετά από δείγμα 215 ερωτηθέντων.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε κάθε συμμετέχονται παρουσιάστηκε ένα ευρύ φάσμα επιλογών φαγητού, από υγιεινό έως ανθυγιεινό, για να συνδυαστεί με διαφορετικά σάουντρακ. Ύστερα, τους παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις του ίδιου τραγουδιού:  μία που ήταν πιο χαλαρωτική (πιάνο τζαζ, βραδύτερος ρυθμός και κλειδιά στη μεγάλη κλίμακα) και μια άλλη που ήταν πιο επιθετική (παραμορφωμένες κιθάρες, γρήγοροι ρυθμοί, ντραμς και νότες ελάσσονος κλίμακας).

Η έρευνα συνδέει άμεσα τη μουσική με το φαγητό

Αποδείχθηκε λοιπόν, πως οι άνθρωποι που ακούν πιο ήρεμες μελωδίες τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινές τροφές, για παράδειγμα σαλάτες και όσοι ακούν πιο επιθετική μουσική, επιλέγουν τρόφιμα που είναι λιγότερο υγιεινά. Ειδικότερα όσοι ακούν heavy rock και abrasive hip – hop σε ποσοστό 40% επιλέγουν σνακ με περισσότερα λιπαρά, περισσότερο αλάτι και περισσότερη ζάχαρη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ «υγιών» ήχων και των υγιεινών επιλογών φαγητού και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ήχοι του hard rock και του heavy metal λειτουργούν ως σαμποτέρ υψηλότερων εγκεφαλικών λειτουργιών που ρυθμίζουν τη λήψη αποφάσεων.

 

Photo by averie woodard from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα