Εσύ δουλεύεις για να πληρώνεις τη δυνατότητα να δουλεύεις?

Μπερδεύτηκες?
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μας κοστίζει η δουλειά μας;
Προφανώς και χρησιμοποιούμε το μισθό μας για να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, να ταξιδεύουμε και να διασκεδάζουμε, αλλά ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά μας μάς κοστίζει μεγάλο μέρος από το εισόδημά μας. Ανέκαθεν επενδύαμε στη δουλειά αρκετά από τα χρήματα που αυτή μας απέφερε, αλλά σήμερα που οι δουλειές έχουν γίνει χόμπι πολυτελείας και οι μισθοί είναι άφαντοι ή καθυστερημένοι, τα έξοδα που κάνουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας, μάς πονάνε.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Περίπου 1.400 ευρώ στοιχίζει σε κάποιον η μετακίνηση με αυτοκίνητο αν η απόσταση του σπιτιού του από τη δουλειά είναι 15 χιλιόμετρα. Στα 550 ευρώ ετησίως κατεβαίνει το κόστος αν χρησιμοποιεί κανείς μαζικά μέσα μεταφοράς. Μπορείτε να υπολογίσετε το ετήσιο κόστος της μετακίνησης προς/από τη δουλειά με μεγαλύτερη ακρίβεια στην σελίδα kalyterizoi.gr/calculator
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Στην εμφάνιση, εκτός από ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, θα συνυπολογίσουμε μαλλιά, νύχια, αποτρίχωση και μακιγιάζ και το ποσό θα φανεί σε όλες αστρονομικό. Για αυτό θα σκεφτούμε μία γυναίκα «Σπαρτιάτισσα», ευλογημένη με υπέροχα μαλλιά και ωραία χαρακτηριστικά που ξοδεύει το μίνιμαλ για να είναι ευπαρουσίαστη στη δουλειά. Αυτό σημαίνει 1.600 ευρώ το χρόνο. Ξυπόλητες.
ΦΑΓΗΤΟ
Είμαστε στη δεκάδα με τους πιο καλοφαγάδες παγκοσμίως σε διάφορες έρευνες, αν όχι για την ποιότητα του έτοιμου φαγητού, σίγουρα για την ποσότητα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η νούμερο ένα επιλογή της Ελληνίδας εργαζόμενης είναι όχι το ταπεράκι από το σπίτι, αλλά το καθόλου φαγητό ή το φαγητό απέξω. Αυτό σημαίνει ένα ετήσιο ποσό που κυμαίνεται από 1.400 – 2.000 ευρώ για φαγητό στη δουλειά, ενώ δεν θέλετε να προσθέσουμε σε αυτό το ποσό το ετήσιο κόστος των τσιγάρων όσων καπνίζουν. Για τους καφέδες δε, πρέπει να φτιάξουμε ειδική υποκατηγορία: Εργαζόμενες στο Marie Claire έχει υπολογιστεί ότι ξοδεύουν σε καφέδες ετησίως ποσό με το οποίο κάνει διακοπές τετραμελής οικογένεια για μία εβδομάδα.

BABY SITTING
Αν αντιπαρέλθεις το ψυχικό στρες που έχει ο αποχωρισμός από το μωρό, η διαρκής αγωνία του τι να κάνει τώρα χωρίς εμένα και οι ενοχές για το σπλάχνο που μεγαλώνει στα ξένα χέρια, το οικονομικό είναι τόσο δυσβάσταχτο που κάνει πολλές μαμάδες να μένουν σπίτι. Ο παιδικός σταθμός μπορεί να κοστίζει από 150 ευρώ (ο δημοτικός, αν δε πάρουν) μέχρι 600 ευρώ (ο πιο λουσάτος που μαθαίνουν τα παιδιά τα κάλαντα σε ξένες γλώσσες). Αν επιλέξετε τη λύση της οικιακής βοηθού, υπολογίστε τουλάχιστον 600 ευρώ για ένα οκτάωρο (που δεν σε φτάνει με τίποτα γιατί κι εσύ οκτάωρο δουλεύεις αλλά θέλεις μία ώρα να πας και μία να γυρίσεις). Επίσης οικιακή βοηθό θα χρειαστείς και όταν πάει το παιδί στο σχολείο γιατί κάποια στιγμή θα σχολάει ενώ εσύ θα είσαι ακόμα στο μίτινγκ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σχετικά με τη δουλειά)
Αν ξέρετε τμήμα επιμόρφωσης, σεμινάριο αυτοβελτίωσης σε σχέση με το επάγγελμά σας ή ξένη γλώσσα που να σας στοιχίζει λιγότερο από 500 ευρώ το χρόνο, να το πείτε και σε εμάς. Παρακαλούμε.
ΦΟΡΟΙ
Εντάξει, το πήραμε απόφαση. Δεν συμφέρει να δουλεύεις. Οι κρατήσεις για τους μισθωτούς ξεκινούν από 22% (για ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ) και φτάνουν μέχρι 42% (αν το εισόδημα ξεπερνάει τα 42.000 ευρώ). Σε αυτά πρέπει να προσθέσετε και 15,5% που είναι ασφαλιστικές εισφορές.
Τι μένει;
Για τις περισσότερες αναπάντητο το ερώτημα…
Πηγή: Άρθρο των Αναστασία Καμβύση και Μαρίλη Ευφραιμίδη στην σελίδα www.marieclaire.gr

Image Credits: Annie Leibovitz, Vogue, October 2006

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα