Αυτή η συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου είναι ιδανική γι’ αυτές τις κρύες ημέρες του Μαρτίου.
Υλικά
200 γρ. τραχανά γλυκό
300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (κοινά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 δαφνόφυλλα1 φλ. κρασί λευκό
2 κ. σ. κονιάκ1 φλ. γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
3 λίτρα νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά. Tα κόβουμε σε μέτριες φέτες ή τα σπάμε με το χέρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου στην σελίδα www.minervahorio.gr