Τι είναι τα sound baths και γιατί πρέπει να κάνεις ένα απόψε;

Μόλις ξεκίνησε η εβδομάδα κι εσύ αισθάνεσαι αγχωμένη; Η λίστα με τις υποχρεώσεις σου μεγαλώνει όλο και περισσότερο; Έχεις ξεχάσει να πας super market και το ψυγείο σου είναι άδειο; Το γραφείο σου μοιάζει πιο ακατάστατο από ποτέ; Εάν ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεσαι είναι να ηρεμήσεις το νευρικό σου σύστημα με low-fi beats ή μουσική διαλογισμού, γνωρίζεις ήδη ότι ο ήχος μπορεί να μετατρέψει τη διάθεσή μας στο λεπτό.

Οι διαλογισμοί με ηχητικά λουτρά ανεβάζουν την ηχοθεραπεία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο κι αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμη, πίστεψε μας αυτή η τεχνική ανακούφισης από το άγχος θα κάνει θαύματα την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι η εξάντληση σου χτυπάει την πόρτα.

Τα λουτρά ήχου έχουν μακρά και μελωδική ιστορία. Ενώ η προέλευση της ηχοθεραπείας δεν είναι γνωστή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παράδοση προέρχεται από την π.Χ. εποχή και εμφανίζεται σε πολλούς πολιτισμούς σε διάφορες μορφές. «Δεν είναι πραγματικά δυνατό να προσδιοριστούν χρονικά τα ηχητικά λουτρά, αλλά η βάση τους (και του ηχητικού διαλογισμού) απαντάται σε κατευθυντήριες αρχές διαφόρων πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας», λέει ο sound bath practitioner Nate Martinez, ιδρυτής του NTM Sound.

Στην πραγματικότητα, για να εντοπίσουμε πραγματικά την προέλευση της ηχοθεραπείας, θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε πότε τα ανθρώπινα όντα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον ήχο ως εργαλείο για την ενίσχυση της ευημερίας τους. «Η κατανόηση των μαθηματικών και της πρώιμης φυσικής από τους Αιγύπτιους και τους Έλληνες τους έκανε να συνειδητοποιήσουν τη χρήση των συχνοτήτων και της κλίμακας των ήχων ως εργαλείο για την πρόκληση μίας αλλαγής συνειδήσεως ή θεραπείας», εξηγεί ο Martinez. «Τα ηχητικά λουτρά με τη σημερινή τους μορφή μπορούν να θεωρηθούν ως ένας συνδυασμός αρχών και πρακτικών που χρησιμοποιούνταν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αλλά με την κατανόηση ότι αποτελούν εργαλείο για τη δημιουργία μίας χαλαρωτικής, μεταμορφωτικής συνθήκης και όχι μορφή ψυχαγωγίας», συμπληρώνει.

Τι ακριβώς είναι ένα sound bath;

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα ηχητικά λουτρά κυριολεκτικά μας λούζουν στον ήχο. «Διάφορα ηχητικά όργανα παίζονται σε συγκεκριμένα διαστήματα για να οδηγήσουν τον συμμετέχοντα σε καταστάσεις βαθιάς χαλάρωσης και ενδοσκόπησης πολύ κάτω από την επιφάνεια του συνειδητού», λέει η Colleen Inman, επιμελήτρια ευεξίας στο θέρετρο Castle Hot Springs στην Αριζόνα. Αυτά τα όργανα περιλαμβάνουν κουδουνίσματα, γκονγκ, κρουστά, didgeridoo (είδος πνευστού οργάνου), κύπελλα τραγουδιού, κουδουνίστρες, ακόμα και την ανθρώπινη φωνή.

Οι ηχητικές αυτές εμπειρίες μπορεί να διαρκέσουν από πέντε λεπτά έως μία ώρα ή και περισσότερο. Σε αντίθεση με μια συναυλία όπου πιθανότατα κάθεσαι και παρακολουθείς το συγκρότημα να παίζει, τα ηχητικά λουτρά σου ζητούν να κάνεις μια βουτιά βαθιά μέσα σου φροντίζοντας το φυσικό σου σώμα να παραμένει όσο πιο άνετο γίνεται. «Συνήθως έχουμε ανθρώπους να ξαπλώνουν σε ένα μαξιλαράκι στο πάτωμα, με τα κεφάλια τους πιο κοντά στα sound bath bowls και τα πόδια πιο μακριά, έτσι κύματα ηχητικών συχνοτήτων δονούνται σε όλο τους το σώμα δημιουργώντας την απόλυτη εμπειρία θεραπείας», λέει η Suze Yalof Schwartz, ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαλογισμού Unplug. Τα φώτα στο δωμάτιο μπορεί επίσης να είναι σβηστά για να διασφαλιστεί ότι οι άλλες τέσσερις αισθήσεις σου θα σβήσουν πραγματικά.

Ο σκοπός των ηχητικών λουτρών είναι να δημιουργήσουν μια συνειδητή εμπειρία που διακόπτει σκόπιμα τη ροή της καθημερινής ζωής, σύμφωνα με τον Martinez. «Μπορεί επίσης να είναι πραγματικά ενοχλητικό, επειδή πιθανότατα ενισχύεις μια πτυχή της ζωής σου που βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ταραχής, αλλά ο τελικός στόχος της εμπειρίας είναι ότι ελπίζουμε ότι υπάρχει κάποιο είδος σημαντικής ανακάλυψης που θα μπορέσει να επιτύχει ο συμμετέχων με τους δικούς τους όρους και χωρίς να χρειάζεται να εκφράσει λεκτικά τι είναι αυτό που βιώνει», λέει.

Διάβασε τα οφέλη του sound bath στο elle.gr

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα