Τα πιο συχνά λάθη στην τήρηση των προγραμμάτων διατροφής - 4moms

Τα πιο συχνά λάθη στην τήρηση των προγραμμάτων διατροφής


Εφόσον, ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο έχει επιμεληθεί ειδικός επιστήμονας που μας παρακολουθεί, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να το τηρούμε σωστά και με ακρίβεια.
Συχνά, στην εφαρμογή της διατροφής, κάνουμε κάποια λάθη, για τα οποία πολύς ο λόγος στις συνεδρίες των διαιτολογικών γραφείων.

Ας δούμε τα συχνότερα από αυτά:

1. Ακολουθούμε από μόνοι μας στο μεσοδιάστημα κάποιο “υποθερμιδικό διαιτολόγιο”.

Ο ειδικός που επιμελείται το πρόγραμμά σας, έχει υπολογίσει με ακρίβεια τι πρέπει να καταναλώσετε , μέσα από συγκεκριμένους ειδικούς για τον σκοπό αυτό τύπους. Επομένως θα πρέπει αν τηρείται ό,τι κάθε φορά σας αναφέρει, χωρίς παραλείψεις.

2. Παραλείπουμε γεύματα ή συστατικά των γευμάτων, πιστεύοντας πως έτσι θα ενισχύσουμε το αποτέλεσμα.

Λάθος. Με αυτό τον τρόπο , είναι πιο πιθανό να επηρεάσουμε αρνητικά τον μεταβολικό μας ρυθμό , καθώς τρώγοντας ακόμη λιγότερο από αυτό που έχει υπολογιστεί στο διαιτολόγιο, προσαρμόζουμε τον οργανισμό μας σε νέες συνθήκες “στέρησης” με αποτέλεσμα με διάφορες βιοχημικές διαδικασίες να προσπαθήσει να συνθέσει αυτό που του λείπει και παράλληλα ευνοούμε την εναπόθεση λίπους.

3. Θέλουμε γρήγορο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία της λιποδιάλυσης, χρειάζεται αρκετή υπομονή, χρόνο και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησής μας. Επομένως, θέτουμε βήμα βήμα τους ενδιάμεσους στόχους, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό.

4. Ζυγιζόμαστε συνέχεια.

Είναι λογικό να υπάρχουν αυξομειώσεις στο βάρος μας (αναλόγως την ημέρα κύκλου, τα επίπεδα υγρών, διάφορους ορμονολογικούς παράγοντες, ποσότητα λήψης νερού, κ.λ.π). Επίσης, είναι λογικό κάποιες φορές είναι επίσης φυσιολογικό, να παρατηρούμε το ίδιο βάρος για ένα διάστημα, εξαιτίας είτε των παραπάνω παραγόντων, είτε άλλων συνδυαστικών παραμέτρων (άγχους, έντονης άσκησης, λήψη φαρμάκων ή αντιβιοτικών). Για το λόγο αυτό, πέρα από το βάρος, παρατηρούμε την αίσθηση που έχουμε στα ρούχα μας αλλά και τα αποτελέσματα των ειδικών σωματομετρήσεων που αφορούν σύσταση σώματος ( περιεκτικότητα σε λίπος).

5. Αποφεύγουμε να βγούμε έξω

Δεν χρειάζεται ούτε να απομονωθούμε , ούτε να στερηθούμε τις συναναστροφές με φίλους. Η πιο συχνή μορφή εξόδου, αφορά φαγητό με τους οικείους μας. Εφόσον, είμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους προσπαθούμε να επιλέξουμε κάτι πιο ελαφρύ π.χ. λαχανικά με κρέας ή ψάρι ή κάποιο πουλερικό.

6. Δεν ασκούμαστε.

Παραλείπουμε γεύματα, πιστεύοντας πως έτσι θα καλύψουμε το αποτέλεσμα που θα είχαμε εάν παράλληλα γυμναζόμασταν συστηματικά. Ωστόσο, η σωστή μεταβολική ρύθμιση, επέρχεται σταδιακά, όταν καταναλώνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά παράλληλα αυξάνουμε μέρα με τη μέρα τον ρυθμό καύσεων, κάτι που τελικά θα οδηγήσει σε απώλεια “πόντων “ λίπους.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Ως επαγγελματίας διατροφολόγος προσπαθώ στην καθημερινότητά μου να εφαρμόζω τις αρχές που διέπουν την μεταβολική ισορροπία και να παρακολουθώ τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα