Πότε μπορεί να φάει το πρώτο παγωτό το μωρό - 4moms

Πότε μπορεί να φάει το πρώτο παγωτό το μωρό

Ψάχνοντας για μια ωραία και εύκολη συνταγή για το πρώτο παγωτό του μωρού, βρήκαμε πολύ χρήσιμες τις συμβουλές της παιδιάτρου – εντατικολόγου Μαρίας Χαντζάρα στην σελίδα του Γιώργου Τσούλη.

Ως γονείς προσπαθούμε να δίνουμε στα παιδιά υγιεινές τροφές, οι οποίες προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη σωματική και την πνευματική τους ανάπτυξη. Τα συσκευασμένα, “έτοιμα” παγωτά, που συνήθως αγοράζουμε από τα περίπτερα και super markets κατασκευάζονται μαζικά σε εργοστάσια και επιπλέον, μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις με ειδικά φορτηγά ψυγεία. Αυτό σημαίνει τα εξής:

 • Περιέχουν συντηρητικά
 • Περιέχουν (πολλά από αυτά) χρωστικές ουσίες
 • Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε ζάχαρη και μη υγιεινά λιπαρά
 • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
 • Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (προδιάθεση για παχυσαρκία, τερηδόνα και πιθανό σακχαρώδη διαβήτη)
 • Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από διάφορα βακτήρια λόγω της μακράς αλυσίδας μεταφοράς και αποθήκευσης, της περιεκτικότητάς τους σε γαλακτοκομικά (και μερικές φορές αυγά) και των υψηλών θερμοκρασιών

Παρόλα αυτά, το παγωτό συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού και είναι αδύνατο να αντισταθούν μικροί και μεγάλη στη γλυκιά δροσιά του! Από πότε όμως επιτρέπεται σε ένα παιδί να φάει παγωτό; Σίγουρα μετά το πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού, αφού περιέχει ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά και αυγά, συστατικά στα οποία μπορεί κάποιο μωρό να έχει δυσανεξία. Επιπλέον, η ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών τα κάνει δύσπεπτα για τα μικρότερα μωρά.

Μπορεί ένα παγωτό να γίνει υγιεινό; Κι αν ναι τι θα περιέχει;

 • Υγιεινό είναι το παγωτό που παρασκευάζεται στο σπίτι μαζί με τα παιδιά
 • Περιέχει χυμούς φρούτων ή λαχανικών ή/και ολόκληρα φρούτα
 • Διάφορα εναλλακτικά και «υγιεινά» γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
 • Το γιαούρτι είναι σίγουρα ένα ασφαλές συστατικό (αρκεί να μην υπάρχει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία)
 • Κομμάτια ξηρών καρπών καλό είναι να αποφεύγονται σε παιδιά κάτω των τριών ετών

Είναι δυνατόν ένα παιδί να τρώει μόνο τα υγιεινά παγωτά;

Φυσικά και όχι. Άλλωστε στόχος του γονιού δεν είναι να απαγορεύσει τα έτοιμα παγωτά ή τη ζάχαρη γενικότερα. Στόχος είναι να μάθει πρώτα ο ίδιος και μετά το παιδί του να επιβιώνει με όλους τους «διατροφικούς πειρασμούς» γύρω του. Γενικά, οι γονείς τείνουν να απαγορεύουν πράγματα λόγω φόβου: φόβο για παχυσαρκία, για σακχαρώδη διαβήτη, χαλασμένα δόντια κ.ο.κ. Κάθε απαγόρευση, όμως, συχνά πυροδοτεί εντάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι κανένα παιδί δε θέλει να ελέγχεται από τους γονείς. Ωστόσο, είναι φυσικό καθημερινά να ελέγχεται για πράγματα ζωτικής σημασίας, όπως το κάθισμα και η ασφάλεια στο αυτοκινήτο, ο ύπνος, οι οθόνες, τα σκουπίδια κτλ. Είναι σημαντικό πως το παιδί από την ηλικία των 2 μαθαίνει ότι το φαγητό είναι το μόνο πράγμα, που μπορεί να ελέγξει και να κερδίσει.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα