Η σωστή διατροφή ξεκινά απο το πρωινό

 

Εάν είστε σαν του περισσότερους Ελληνες ,ίσως να παραλείπετε το πρώτο γεύμα της ημέρας , ίσως να βάζετε  στο στόμα σας μόνο ένα καφέ ή ίσως να παίρνετε κάτι στο χέρι πηγαίνοντας στη δουλειά το πρωί .Πολλοί  άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό γεύμα γιατί δεν αισθάνονται πείνα το πρωί ή γιατί φοβούνται ότι τρώγοντας ένα καλό γεύμα το πρωί θα αισθάνονται την ανάγκη να τρώνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλοι έχουν πάνω στο γραφείο τους  ένα καφέ ή κάτι γλυκό με αποτέλεσμα το περίεργο συναίσθημα  αδικαιολόγητης κούρασης στη μέση της ήμερας.

΄Ερευνες  που έχουν γίνει φανερώνουν ότι  τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο αν έχουν πάρει πρωινό  κάτι που κατ΄επέκταση ισχύει και στους ενήλικες όσον αφορά την απόδοση τους στην εργασία τους ή στις δουλειές τους σπιτιού για τις νοικοκυρές .

Tρώγοντας πρωινό έχετε τα παρακάτω οφέλη:

 

Ø  Δίνετε στον εγκέφαλο καύσιμα που επαυξάνει την συγκέντρωση ,την ικανότητα επίλυσης  προβλημάτων και την καλή λειτουργία της μνήμης .

 

Ø  Δίνετε στον μεταβολισμό σας τη  δυνατότητα να ενεργοποιηθεί μετά την βραδινή απραξία.

 

Ø  Αυξάνετε τα ενεργειακά σας αποθέματα .

 

Ø  Μειώνετε τις πιθανότητες πολυφαγίας κατά τη διάρκεια της ημέρας .

 

Ø  Ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας και παρουσιάζετε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων .

Το πρωινό μπορεί να είναι γρήγορο ,γευστικό και ικανοποιητικό με μία προετοιμασία 10 λεπτών .Κάποιες  γενικές οδηγίες για τη σύνθεση του πρώτου γεύματος της ημέρας  είναι  να περιλαμβάνει μία  ή δύο μερίδες σύνθετου υδατάνθρακα  όπως δηλαδή φρούτο ,ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά και μία μερίδα πρωτείνης όπως γάλα ,αυγό ,γιαούρτι ή τυρί με χαμηλά λιπαρά .Η πρωτείνη θα σας κρατήσει χορτάτους και ικανοποιημένους για διάστημα μέχρι 4 ώρες . Αν καταναλώσετε μόνο υδατάνθρακες θα πεινάσετε σε 2 ώρες και θα χρειαστείτε ένα κολατσιό .

Αξίζει τον κόπο να θυσιάσετε 10 λεπτά ύπνου και να ξεκινήσετε τη μέρα σωστά .

Αν πάλι αυτό σας είναι δύσκολο μπορείτε να ετοιμάσετε κάτι από την προηγούμενο βράδυ ή  να πάρετε το πρωινό σας έστω και πρόχειρο στο χώρο της δουλειάς σας .

Ακόμα και μη παραδοσιακά πρωινά γεύματα  όπως φαγητό που έμεινε από το προηγούμενο βράδυ μπορεί να αποτελέσει μια γρήγορη επιλογή . Περιορίστε την καφείνη  μέχρι τις δύο μερίδες και φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας πίνοντας τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό τις πρωινές ώρες . Εάν το στομάχι σας δεν  δέχεται φαγητό με το πρωινό ξύπνημα προσπαθήστε  να πάρετε κάτι μία ή δύο ώρες αργότερα.

Εκεί που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα βάρος είναι η λήψη πρωινού από τα παιδιά ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο και να αποφεύγουν τους πειρασμούς γεμάτους ζάχαρη και λίπος που θα βρούν στο κυλικείο.

Ξεκινώντας την ημέρα σας με το σωστό καύσιμο θα προσθέσετε ώρες ενέργειας στον εαυτό σας και θα καίτε θερμίδες σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ευχαριστούμε πολύ την Ευη Βεργίνη -κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6943907476

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδηhttps://www.4moms.gr
Βλέπουμε τη ζωή με αισιοδοξία για να μαγνητίσουμε την ευτυχία.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα