Οι διατροφικοί λόγοι να βάλεις τον ανανά στη ζωή σου - 4moms

Οι διατροφικοί λόγοι να βάλεις τον ανανά στη ζωή σου

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από το ομώνυμο ποώδες φυτό. Ο ανανάς καλλιεργείται σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Ταυλάνδη, η Κόστα Ρίκα και άλλες χώρες με τροπικό κλίμα.

Η διατροφική αξία του ανανά

Ο ανανάς, πέρα από την πλούσια, γλυκόξινη γεύση του, έχει υψηλή διατροφική αξία. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, 100γρ ανανά αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες, ενώ το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μαγγάνιο. Μάλιστα, 100γρ ωμού ανανά αποδίδουν το 58% των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ενήλικα σε βιταμίνη C και το 44% σε μαγγάνιο.

 Χάρη στην περιεκτικότητα του καρπού σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία, ο ανανάς μπορεί να συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη και κάποιους τύπους καρκίνου, ενώ συμβάλλει και στην υγεία της επιδερμίδας αλλά και στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή.

Βρωμελίνη: τι είναι και ποια τα οφέλη της στην υγεία;

Πέραν των παραπάνω, το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι ο καρπός του ανανά είναι πλούσιος σε βρωμελίνη, η οποία αποτελεί ένα πρωτεολυτικό ένζυμο με αρκετές έρευνες να υποστηρίζουν πληθώρα οφελών στην υγεία από την κατανάλωσή της.

Συγκεκριμένα, η βρωμελίνη έχει την ικανότητα να επιζεί από τα πρωτεολυτικά ένζυμα του στομάχου και να απορροφάται διατηρώντας τη λειτουργία της στο αίμα. Ως εκ τούτου, η βρωμελίνη έχει φανεί να έχει τα εξής οφέλη:

  • Βοηθά στη διαδικασία της πέψης, λειτουργώντας ως πρωτεολυτικό ένζυμο. Για το ίδιο λόγο, ο χυμός του ανανά χρησιμοποιείται συχνά και σε μαρινάδες αφού βοηθά στην αποδόμηση των πρωτεϊνών του κρέατος και άρα το κάνει πιο μαλακό.
  • Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και για το λόγο αυτό έχει φανεί από ορισμένες μελέτες ότι μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, οδηγώντας σε βελτιωμένη υποκειμενική αίσθηση ευεξίας. Ενδεχομένως, τα ευρήματα αυτά να επεκτείνονται και σε περιπτώσεις ανθρώπων με αρθρίτιδα.
  • Bοηθά στην μείωση της ρινικής φλεγμονής, λειτουργώντας ως αποσυμφορητικό της ρινικής κοιλότητας ειδικά σε περιπτώσεις συναχιού.
  • Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, επιδρώντας κυρίως στην υγεία των αρτηριών και όχι τόσο στον καρδιακό ιστό.
  • Παρεμποδίζει το μυικό καταβολισμό και το «πιάσιμο» μετά την άσκηση, συντηρώντας παράλληλα την παραγωγή έργου από τους μύες.
  • Τέλος, φαίνεται πως η βρωμελίνη έχει ανοσοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τι ισχύει για τον ανανά;

Ο ανανάς συχνά αναφέρεται ως λιποδιαλυτικό τρόφιμο, με πολλές δίαιτες να τον εντάσσουν στα προτεινόμενα τρόφιμα προς κατανάλωση. Τι ακριβώς ισχύει και τι όχι;

  • Ο ανανάς, ως φρούτο, περιέχει φυσικά σάκχαρα. Συγκεκριμένα, 100γρ ανανά περιέχουν περίπου 10γρ απλών σακχάρων. Παρ’ ότι τα σάκχαρα των φρούτων δεν προσμετρώνται στην ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης (δεδομένου ότι συνοδεύονται από πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά σε αντίθεση με την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη), καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε στην ημερήσια κατανάλωσή τους, ειδικά εφόσον ακολουθείτε κάποιο υποθερμιδικό διαιτολόγιο.
  • Ο ανανάς διατίθεται και σε κομπόστες στις οποίες συχνά διατηρείται μέσα σε σιρόπι. Αν δε μπορείτε να βρείτε φρέσκο ανανά, προτιμήστε τις κονσέρβες που τον συντηρούν στο φυσικό τους χυμό.
  • Ο ανανάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς αυτό όμως να του προσδίδει κάποια ιδιαίτερη «λιποδιαλυτική» ιδιότητα. Άλλωστε, κανένα τρόφιμο από μόνο του δε λειτουργεί λιποδιαλυτικά αφού η διαδικασία της καύσης του λίπους είναι αρκετά πιο περίπλοκη.
  • Ομοίως, η γνωστή «δίαιτα του ανανά» δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Εάν σας ενδιαφέρει να μειώσετε το βάρος σας, μια υποθερμιδική, ισορροπημένη διατροφή αποτελεί την καλύτερη στρατηγική.

Πως εντάσσω τον ανανά στη διατροφή μου;

Σύμφωνα με το USDA (United States Department of Agriculture), η μερίδα για τον ανανά είναι ½ φλιτζάνι, που αντιστοιχεί περίπου σε 115γρ ανανά σε κύβους. Η ποσότητα αυτή αποδίδει περίπου 50-60 θερμίδες.

Ο ανανάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συνταγών και σε μαρινάδες αφού μπορεί να μαλακώσει το κρέας. Θυμηθείτε να τον αγοράσετε όταν θα είναι ήδη ώριμος, καθώς δεν ωριμάζει ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή του.

 

Άρθρο της Μέμας  Λαμπροπούλου στο Mednutrition

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα