Νόστιμη κολοκυθόσουπα βελουτέ

Αυτή η κολοκυθόσουπα έχει βελούδινη υφή και η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου.

Άλλωστε, η κολοκύθα είναι το ‘επίσημο λαχανικό’ του φθινοπώρου.

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

  • 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 200 γραμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη,η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
Εκτέλεση

Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.

Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας. αλατοπιπερώνουμε την κολοκύθα και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.

Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα, σε χαμηλή φωτιά).

Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.

Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι).

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.

Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.

Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα