Ήξερες πως η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου;

Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δημόσια υγεία είναι προφανείς, όπως οι ακραίες καταιγίδες που εκτοπίζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και η μεγάλη ανοδος της θερμοκρασίας. Άλλους είναι πιο δύσκολο να τους δεις. Μάλιστα, ένας από αυτούς συμβαίνει όταν τα μάτια μας είναι κλειστά. Ναι, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο σου.

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του ύπνου, αλλά συνοψίζεται καλά σε μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 που δημοσιεύτηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου George Washington στο Sleep Medicine Reviews.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε 16 μελέτες που επικεντρώθηκαν στο πώς τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές επηρέασαν την ανάπαυση των ανθρώπων. Ίσως δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε διαταραχές ύπνου και μείωση του συνολικού χρόνου που κοιμόμαστε.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η θερμοκρασία. Εφόσον κοιμόμαστε καλύτερα σε ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον, τα θερμότερα περιβάλλοντα είναι βέβαιο ότι θα διαταράξουν το ύπνο μας. «Το να βρίσκεσαι σε ζεστά, άβολα περιβάλλοντα επηρεάζει την ικανότητά σου να κοιμάσαι βαθιά, να κοιμάσαι ήσυχος και να κοιμάσαι ολόκληρο το βράδυ», δήλωσε η Melissa J. Perry, ScD, MHS, καθηγήτρια και πρόεδρος στο Department of Environmental and Occupational Health του GW και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ακραίες καταιγίδες και οι φυσικές καταστροφές, φαίνεται να έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο και τη συνολική ευημερία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Όχι μόνο προκαλούν άμεση βλάβη και απειλούν την ασφάλεια, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παρατεταμένο άγχος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τον ύπνο μακροπρόθεσμα.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr 

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα