Η επιστήμη απαντά στο γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε στο junk food - 4moms

Η επιστήμη απαντά στο γιατί είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε στο junk food

Κανείς δεν είναι μπορεί να αντισταθεί στο δελεαστικό junk food. Ίσως λόγω έλλειψης χρόνου που δε σε βοηθάει να μαγειρεύεις όσο συχνά θα ήθελες ή ίσως γοητευόμαστε απο τη γεύση της σοκολάτας ή του ψητού κρέατος όταν περνάμε έξω απο μια patisserie ή ένα εστιατόριο.

Δεν είναι τυχαίο, oύτε κατακριτέο. Το πρόχειρο φαγητό έχει σχεδιαστεί γιαυτό ακριβώς το λόγο. Για να είναι νόστιμο, άνετο και βολικό. Μπορεί να σου δώσει απο το πουθενά μια άμεση αίσθηση ευφορίας και να σου φτιάξει τη διάθεση.

Δεν παύει όμως να είναι η χειρότερη επιλογή που μπορείς να κάνεις. Τα φτηνά, επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες έχουν τροφοδοτήσει μια επιδημία παχυσαρκίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε υπενθύμιση για τις κακές επιπτώσεις της διατροφής με junk food, αλλά γιατί να μας είναι τόσο δύσκολο να αντισταθούμε σ’ αυτό;

Πολλές θερμίδες

Η υψηλή αναλογία ζάχαρης, λίπους και αλατιού καθιστά το γρήγορο φαγητό ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα παράδοσης θερμίδων. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ αποτελεσματικό.

Οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα, αλλά μπορείς εύκολα να το πετύχεις τρώγοντας μόνο ένα μεγάλο burger απο την αγαπημένη σου εταιρεία fast food.

Ο πρωτόγονος εγκέφαλος

Αλλά ένα σκληρό τέχνασμα της φύσης σημαίνει ότι είμαστε αβοήθητοι όταν αντιμετωπίζουμε αυτά τα θερμιδικά τέρατα. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας είναι έτοιμο να αναζητήσει τέτοια τρόφιμα, επειδή είναι, εξελικτικά, σπάνια στη φύση. Το πρόβλημα είναι, τον 21ο αιώνα, το αντίθετο ισχύει. Τα φθηνά, πυκνά θερμικά, μεταποιημένα τρόφιμα είναι πιο άφθονα και προσιτά απο ποτέ.

Δυστυχώς, ενώ αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πολλές θερμίδες, συχνά έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα ινών, νερού και μετάλλων σε σύγκριση με τα φυσικά τρόφιμα. Ακόμα και οι λεγόμενες «υγιεινές» επιλογές από εστιατόρια γρήγορου φαγητού είναι συνήθως γεμάτες θερμίδες. Αυτό είναι γνωστό ως επίδραση φωτοστέφανο (Health halo effect) στην υγεία.

Εάν μπορούσαμε απλώς να φάμε μια μικρή ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να ανησυχούμε. Αλλά το να τρώμε τόσο μικρό μέρος δεν κάνει το στομάχι μας να αισθάνεται γεμάτο. και έτσι, ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να απαιτεί περισσότερο φαγητό.

Αμετάβλητα, αυτό οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από ό, τι χρειαζόμαστε. ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε πολύ γεμάτοι. Έτσι, όσο πιο πλούσια είναι τα γεύματά μας, τόσο πιο πιθανό είναι να τρώμε περισσότερο απ’όσο χρειαζόμαστε.

Η κούραση

Τείνουμε να λαχταρούμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά / ζάχαρη όταν πιέζουμε τα διανοητικά μας όρια. Αυτό συμβαίνει επειδή σε τέτοιες στιγμές ο εγκέφαλός μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

Ένα απλό γεγονός που το επιβεαιώνει είναι η έλλειψη ύπνου, η οποία καταστρέφει την ικανότητα του οτγανισμού να ρυθμίζει την όρεξη. Οι ορμόνες της πείνας και τα χημικά επιβράβευσης που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού και σε πολύ κακές διατροφικές επιλογές.

Διάβασε στο elle.gr ακόμα τρεις λόγους που είναι τόσο δύσκολο να πούμε «όχι» στο junk food

 

Photo by Thomas Kelley from Unsplash

 

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα