Ένας γιατρός απαντά σε όλες μας τις απορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού

O Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Αποτελεί μία υπενθύμιση να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να μην ξεχνάμε τις προληπτικές μας εξετάσεις, να μην φοβάστε να επισκεφθούμε τον γιατρό μας και να ξέρουμε πως ότι κι αν συμβεί δεν είμαστε μόνες. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον χειρουργό μαστολόγο Γεώργιο Μεταξά Διευθυντή της Β’ Χειρουργικής κλινικής, Ιατρείο Μαστού, του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου και μας έλυσε όλες τις απορίες για τον καρκίνο του μαστού, τη μαστεκτομή, την κληρονομικότητα, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και η ψυχολογία όταν βρισκόμαστε αντιμέτωπες με τη νόσο.

Από ποια ηλικία και μετά πρέπει κάθε γυναίκα να ξεκινήσει τις τακτικές μαστογραφίες; Αυτό αλλάζει αν μία γυναίκα έχει κληρονομική προδιάθεση;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τρέχουσα βιβλιογραφία, μια γυναίκα χωρίς συμπτώματα και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μπορεί να ξεκινήσει τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογράφημα στα 40. Μετά τα 50 η χρήση του υπερηχογραφήματος γίνεται αν το ζητήσει ο ειδικός, ενώ μετά τα 55 ο μαστογραφικός έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί ανά διετία. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών ή και άλλων καρκίνων, η γυναίκα πρέπει να συμβουλευθεί ειδικό ιατρό για το πότε θα αρχίσει και με ποιο τρόπο τον προληπτικό έλεγχο ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται. Η λεγόμενη μαστογραφία «αναφοράς» στα 35 δεν συστήνεται από καμία επιστημονική εταιρεία ενώ σε γυναίκες κάτω των 40 όταν υπάρχουν συμπτώματα χρησιμοποιείται αρχικά το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία γίνεται αυστηρά κατόπιν σύστασης του ειδικού .

Τι ορίζουμε ως προδιάθεση για τον καρκίνο του μαστού;

Με την λέξη προδιάθεση εννοούμε το οικογενειακό ιστορικό δηλαδή την διάγνωση καρκίνου του μαστού σε συγγενείς κυρίως έως και τρίτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, θείες, γιαγιάδες, πρώτα ξαδέλφια). Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Για τον υπολογισμό της “σοβαρότητας” της προδιάθεσης, ο ειδικός ιατρός έχει στην διάθεση του υπολογιστικά εργαλεία (προσβάσιμα online), με βάση τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να συμβουλεύσει ανάλογα την ενδιαφερόμενη για τον ασφαλέστερο τρόπο έναρξης της παρακολούθησης, αλλά και να λάβει αποφάσεις για την διαχείριση των συμπτωμάτων της.

Ποια είναι η άποψη σας για την προληπτική / προφυλακτική μαστεκτομή;

Ο σκοπός της προφυλακτικής μαστεκτομής δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης των υγιών μαστών είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου να νοσήσει μια γυναίκα από καρκίνο του μαστού. Ο ειδικός ιατρός την προτείνει μόνο όταν η γυναίκα είναι αποδεδειγμένα φορέας κληρονομικών γονιδίων που αυξάνουν σημαντικά των κίνδυνο, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί με ειδική εξέταση αίματος, διότι έχει αποδεδειγμένο όφελος. Σε κάθε άλλη περίπτωση που το επιθυμεί η γυναίκα – ακόμα και όταν έχει ήδη νοσήσει η διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού – δεν υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος κάτι που οφείλει να εξηγήσει ο ιατρός όταν συμβουλεύει την ενδιαφερόμενη. Ωστόσο, μπορεί να γίνει και σε γυναίκες που έχουν νοσήσει όταν το επιθυμούν για ψυχολογικούς λόγους, με την προϋπόθεση ότι έχουν συζητηθεί εκτενώς τα πιθανά οφέλη και οι αρνητικές επιπτώσεις της επέμβασης καθώς και οι προσδοκίες της γυναίκας.

Η διατροφή σχετίζεται με τον καρκίνο; Υπάρχουν τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο του μαστού και αντίστοιχα τροφές που τον τρέφουν;

Οι διατροφικές συνήθειες του λεγόμενου δυτικού τρόπου ζωής (επεξεργασμένα τρόφιμα, κόκκινο κρέας και παράγωγα, κορεσμένα λίπη, αλκοόλ κ.α.) καθώς και η παχυσαρκία σχετίζονται αποδεδειγμένα με πολλά είδη καρκίνου. Οι γυναίκες που εφαρμόζουν μεσογειακή διατροφή που επικεντρώνεται σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ψάρι έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Δημοσιεύονται διαρκώς νέες επιδημιολογικές μελέτες που αναδεικνύουν τον προστατευτικό ρόλο πολλών φυσικών τροφών όπως τα μανιτάρια τα σύκα το μάνγκο κ.α. Είναι πολύ σημαντική η διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Για τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ, η σύσταση είναι να περιορίζεται σε ένα μόνο ποτό την ημέρα, καθώς ακόμη και μικρές ποσότητες παραπάνω αυξάνουν τον κίνδυνο και για καρκίνο του μαστού. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν ασκεί προστατευτικό ρόλο.

Ποια είναι τα βήματα για μία σωστή ψηλάφηση;

Η αυτοεξέταση του μαστού δεν αποτελεί διαγνωστική μέθοδο για τον καρκίνο και για το λόγο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις συστάσεις καμίας επιστημονικής εταιρείας ως προσυμπτωματικός έλεγχος. Με την αυτοεξέταση κάθε γυναίκα μπορεί να γνωρίσει καλύτερα το στήθος της και να αντιληφθεί μια αλλαγή σε αυτό, κάτι που θα την οδηγήσει στον ειδικό χωρίς όμως άγχος διότι κατά κανόνα οι αλλαγές που γίνονται αντιληπτές είναι αθώες. Η τακτική αυτοεξέταση συστήνεται μόνο στις γυναίκες που είναι φορείς κληρονομικών γονιδίων ή έχουν πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό. Στις περιπτώσεις αυτές όμως οι γυναίκες πρέπει έτσι και αλλιώς να εξετάζονται ανά εξάμηνο από τον ειδικό.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ασθενή σε αυτήν την νόσο;

Μία πρόσφατη μεγάλη διεθνής μελέτη, έδειξε μεταξύ άλλων, ότι το άγχος αλλά και κυρίως η κατάθλιψη έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υποτροπή της νόσου αλλά και τη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη έγκαιρης διαπίστωσης, υποστήριξης και θεραπείας των ψυχολογικών διαταραχών ειδικά κατά την αρχική περίοδο μετά τη διάγνωση. Οι γιατροί θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τους ειδικούς ψυχολόγους και τους συλλόγους ασθενών που προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο, για το συντονισμό της ψυχολογικής φροντίδας των γυναικών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό πιο αποτελεσματικών στρατηγικών παρέμβασης και για την περαιτέρω αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ ψυχικών διαταραχών και πρόγνωσης.

Διάβασε τη συνέχεια της συνέντευξης στο elle.gr 

 

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα