Ένας οδηγός για εύκολο declutter

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Ένας από αυτούς, είναι το declutter του σπιτιού.

Αν το σκέφτεσαι όμως και δυσανασχετείς, σου έχω τον πιο εύκολο οδηγό για να απαλλαγείς από τα περιττά αντικείμενα.

Διαίρει και βασίλευε

Αρχικά, για να τα καταφέρεις και να μην αποκαρδιωθείς ήδη από το ξεκίνημα, τότε απλά χώρισε σε ζώνες αυτά που έχεις να κάνεις. Όσο πιο μικρό το declutter, τόσο πιο σίγουρη η επιτυχία του. Για παράδειγμα, στο δωμάτιό σου ξεκίνησε από τη ντουλάπα. Ξεκίνησε από τα αξεσουάρ, συνέχισε με τα ρούχα και ύστερα με τα παπούτσια. Την ίδια μέθοδο θα ακολουθήσεις και για τα υπόλοιπα που θες να ‘ξεκαθαρίσεις’.

Να είσαι μεθοδική

Πριν ξεκινήσεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Πάρε μία μεγάλη σακούλα για αυτά που θες να πετάξεις, άλλη μία γι αυτά που θες να δωρίσεις και τέλος, μία που θα βάλεις τα αντικείμενα για τα οποία δεν είσαι σίγουρη – αυτή θα σου χρησιμεύσει ιδιαίτερα κάνεις τη ντουλάπα σου.

Αποφάσισε τι θες να αποχωριστείς

Αντί να αποφασίσεις αν θες να το δώσεις ή να το πετάξεις, αναρωτήσου απλά αν είναι κάτι που αξίζει να κρατήσεις. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι παρακάτω ερωτήσεις:

  • Σου είναι χρήσιμο;
  • Σου δυσκολεύει την καθημερινότητα ή σε ενοχλεί;
  • Σου αρέσει να το βλέπεις;
  • Είναι σπασμένο/ κατεστραμμένο και δεν μπορείς να το φτιάξεις/επιδιορθώσεις;
Τι θα κάνεις με τα πράγματα

Είναι σημαντικό να έχεις αποφασίσει από πριν τι θα κάνεις όλα αυτά που θα αποχωριστείς. Μπορείς να τα πηγαίνεις λίγα- λίγα στον κάδο απορριμμάτων, ή απλά να τα βάλεις στο πορτ-μπαγκάζ για να τα δώσεις σε κάποια εκκλησία ή κοινωνική δομή. Αν ξέρεις από πριν τι θα κάνεις τις κούτες και τις σακούλες, τότε θα πάρεις πιο εύκολα την απόφαση ώστε να ξεκινήσεις το declutter.

Κάνε το διασκεδαστικό

Δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή κουραστικό. Μπορείς να βάλεις δυνατά μουσική ώστε να κάνεις το task πιο διασκεδαστικό.  

 

 

Photo by Lumina  from Stocksy United

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα