H Εριέττα Κούρκουλου μίλησε για την επιθυμία της να γεννήσει στο σπίτι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση έχει μιλήσει ανοιχτά για τις προσπάθειες που έκαναν με τον σύζυγό της, Βύρωνα, μέχρι να γίνουν γονείς.

Η νεαρή ακτιβίστρια και επιχειρηματίας, ανήρτησε στο Instagram μία φωτογραφία της με φουσκωμένη κοιλίτσα και αποκάλυψε πως το αγοράκι που περιμένει θα πάρει και το όνομα του μπαμπά της Νίκου Κούρκουλου.

 Λίγες ημέρες μετά, παραχώρησε μία συνέντευξη στο περιοδικό GO BY GONIMOTITA και μίλησε για τις προσπάθειές τους να γίνουν γονείς, το ενδεχόμενο ενός τοκετού στο σπίτι, τη διαφορά ηλικίας αλλά και πολλά ακόμα.

Η συνέντευξη:

Εριέττα, είσαι 28 χρονών και έγκυος. Πότε αναδύθηκαν οι πρώτες σκέψεις για τη δημιουργία οικογένειας;

Οι πρώτες συζητήσεις που κάναμε με τον Βύρωνα όσον αφορά την απόκτηση ενός παιδιού, έγιναν όταν ήμουν εγώ 24 ετών. Εκείνος, όντας 16 χρόνια μεγαλύτερός μου, αισθανόταν έτοιμος να γίνει πατέρας. Εγώ τότε ήθελα να ολοκληρώσω κάποιες δικές μου φιλοδοξίες, οι οποίες θα ήταν πιο δύσκολα υλοποιήσιμες μετά τον ερχομό ενός παιδιού. Συμφωνήσαμε λοιπόν να περιμένουμε και ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου στην Νέα Υόρκη, όταν ήμουν πια 26 και εκείνος 42.

Τι ήταν αυτό που αρχικά σε έκανε να ερωτευτείς τον σύζυγό σου;

Τον ερωτεύτηκα για πολλούς λόγους. Ο ένας από αυτούς ήταν ότι τα είχε πολύ καλά με τον εαυτό του. Είχε φοβερή αυτοπεποίθηση ως άντρας. Εγώ πάντα αντιμετώπιζα δυσκολίες στις προηγούμενες μου σχέσεις λόγω της οικονομικής μου επιφάνειας. Για τους περισσότερους άντρες ήταν δύσκολο να δεχτούν τη δική μου οικονομική και οικογενειακή κατάσταση χωρίς να αισθάνονται ανασφάλεια. Τον Βύρωνα δεν τον έπιασα ποτέ να αισθάνεται μειονεκτικά ούτε να απειλείται από αυτό.

Το άλλο που με έκανε να τον ερωτευτώ ήταν η επιμονή του. Όπως είπα και στον λόγο που έδωσα την ημέρα του γάμου μας, ῾῾ο Βύρων αποφάσισε ότι θα γίνω γυναίκα του῾῾ και το πιστεύω αυτό ειλικρινά. Γενικά είναι άνθρωπος που ό,τι βάλει στόχο το καταφέρνει και αισθάνομαι πολύ τυχερή που αποτέλεσα κι εγώ έναν από αυτούς. Όταν γνωριστήκαμε ήμουν σε σχέση, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφερθώ για αρκετό καιρό. Εκείνος, όμως, έκανε υπομονή και η υπομονή αυτή απέδωσε.

Η μητέρα σου, Μαριάννα Λάτση, είναι μια ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα στην Ελλάδα. Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που θαυμάζεις στη μητέρα σου και θα ήθελες και εσύ να υιοθετήσεις ως μαμά;

Ως γυναίκα θαυμάζω τη δύναμή και την αυθεντικότητά της. Είναι ένας πολύ αληθινός, δυναμικός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, που αρνείται να υποκύψει στα στερεότυπα της κοινωνικής της τάξης. Αυτό το γεγονός επηρέασε αρκετά την επιλογή των ανδρών με τους οποίους αποφάσισε να κάνει οικογένεια και βέβαια εμάς, τα παιδιά της, που είμαστε παράγωγα των σχέσεων αυτών.

Ως μητέρα την θαυμάζω για πολλά πράγματα, κυρίως όμως για την προστατευτικότητά της και την υποστήριξή της σε ό,τι επιλέγουμε να κάνουμε. Σέβεται απόλυτα την διαφορετικότητα του καθενός από εμάς και την επικροτεί σε κάθε ευκαιρία.

Ήταν υπερπροστατευτική μαμά;

Δεν ήταν ποτέ υπερπροστατευτική, δε μας έπνιξε δηλαδή. Αντιθέτως, μας μεγάλωσε με γνώμονες την ελευθερία και την εμπιστοσύνη. Είναι μια γυναίκα όμως, που αν της πειράξεις τα παιδιά, δεν έχει όρια στο πού μπορεί να φτάσει.

Είναι πραγματικά πολύ ωραίο να τρέφεις θαυμασμό για τους γονείς σου και δεν συναντάται συχνά στην εποχή μας, όμως ας επιστρέψουμε στο τώρα. Είχες μέχρι τώρα εύκολη εγκυμοσύνη;

Πάρα πολύ εύκολη. Πράγμα που μου επιτρέπει να συνεχίζω όλες τις δραστηριότητές μου. Όση δυσκολία αντιμετώπισα να συλλάβω, τόσο εύκολη εγκυμοσύνη έχω.

Προσπαθούσες πολύ καιρό να συλλάβεις;

Χρειάστηκε συνολικά 1,5 χρόνος για να φτάσουμε στη σύλληψη του μωρού μας. Επειδή δεν αντιμετωπίζαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα ως ζευγάρι και ευνοούσε και η ηλικία μου τα καταφέραμε σχετικά γρήγορα. Ήταν ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις γυναικών που ακούω ότι προσπαθούν 5,6,7 χρόνια, όμως εμένα μου φάνηκε αιώνιο. Υπήρξαν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, οι οποίες επηρέασαν αρκετά την ψυχολογία μου και κάπου εκεί ξεκίνησα να μοιράζομαι αυτή μας την διαδρομή μέσω των social media.

Αντικειμενικά πάντως, έμεινες σχετικά γρήγορα έγκυος και η ηλικία σου ήταν υπεράνω υποψίας. Θα μπορούσες να κρατήσεις κρυφό το γεγονός ότι μπήκες σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά προτίμησες την εξωστρέφεια. Γιατί;

Νομίζω ότι η απόφασή μου να μιλήσω ανοιχτά για τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προέκυψε από τη δική μου ανάγκη να το βγάλω από μέσα μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπάρξει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, ούτε ότι θα λάβω τόση αγάπη και υποστήριξη από άλλες γυναίκες. Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι σε έναν μεγάλο βαθμό η υποστήριξη που έλαβα και οι σχέσεις που έχτισα μέσα από αυτό το μοίρασμα της προσωπικής μου εμπειρίας, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη δική μας επιτυχία. Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που ντρέπεται να μοιραστεί την αλήθεια του. Ίσα ίσα, πιστεύω ότι λείπει η αλήθεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτήν.

Συζυγικός συμβιβασμός; Πόσο ανοιχτή είσαι σε αυτόν;

Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος σε όλες τις σχέσεις και εγώ θεωρώ τον εαυτό μου συζητήσιμο άνθρωπο. Αν κάποιος μου παρουσιάσει τα επιχειρήματά του και μου φανούν λογικά, θα αποδεχτώ την άποψη και τις επιθυμίες του.

Θα σου πω ένα παράδειγμα. Όταν συζήτησα με τον Βύρωνα το ενδεχόμενο τοκετού στο σπίτι, κάτι που ήθελα πολύ, είδα ότι εκείνος δεν ένιωθε καθόλου άνετα με αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των καταστάσεων, όπου αυτό είναι εφικτό. Είδα ότι ζοριζόταν και αγχωνόταν με αυτή μου την επιθυμία και αφού συζητήσαμε τους προβληματισμούς του, τους κατανόησα και συμβιβάστηκα με μια μέση λύση.

Σε κάτι, όμως, που θεωρώ σημαντική μου αξία ή κάτι βαθύτερα δικό μου, όπως οι διατροφικές μου συνήθειες, δε συμβιβάζομαι ποτέ.

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα