Το τρικ ώστε να μιλήσεις στο έφηβο παιδί σου που δεν θέλει να μιλήσει

Όλοι οι γονείς αναρωτιούνται το ίδιο: Αφού ο έφηβος είναι γεμάτος μεγάλα συναισθήματα και ορμόνες που καλπάζουν, γιατί κάθε φορά που πάμε να του μιλήσουμε είναι σαν να μιλάμε σε τοίχο; Ωστόσο, αυτός ο τοίχος κάνει πολύ eyrolling και σκρολάρει ατελείωτα όσο του μιλάμε.

Και εντάξει, δεν έχουμε απαίτηση να ξέρουμε τα πάντα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, όμως έστω και μία συζήτηση θα ήταν αρκετή και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τι έχουν να προτείνουν λοιπόν οι οικογενειακοί σύμβουλοι; Μίλησε στον έφηβο όσο είναι στο αυτοκίνητο μαζί σου.

«Το να κάθεσαι δίπλα του, σημαίνει πως δεν τον κοιτάς απευθείας στα μάτια και πολλές φορές αυτό κάνει πιο εύκολο για τους εφήβους να ανοιχτούν γιατί δεν νιώθουν πως είναι κάποιου είδους ανάκριση», εξηγεί η ψυχολόγος Tamara Glen.

Μία μητέρα από την Καλιφόρνια εξηγεί τον τρόπο που εφάρμοσε το παραπάνω πλάνο: «Το να είμαι στο αυτοκίνητο με την κόρη μου είναι η ΄δική μας΄ στιγμή της ημέρας που μπορούμε να συζητήσουμε και να νιώθουμε πιο χαλαρές. Κατά τη διάρκεια των Lockdown πηγαίναμε μαζί ως τα Starbucks και πίναμε τον καφέ μας στο αυτοκίνητο συζητώντας».

Το chit-chat στο αυτοκίνητο μπορεί να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας και σίγουρα μπορεί ακόμα να δίνεις μία μικρή μάχη ώστε να αφήσει το κινητό του, αλλά οκ πάντα συμβαίνει αυτό.

Η ψυχολόγος Jacqueline Ravelo, αναφέρει πως θα βοηθήσει αν του δώσεις και την επιλογή της μουσικής: «Όταν δίνεις στον έφηβο την επιλογή της μουσικής, πετυχαίνεις τρία πράγματα. Τον ηρεμείς, τον βοηθάς να αφήσει πίσω την αμυντική στάση και του επιβεβαιώνεις πως οι επιλογές του έχουν σημασία για σένα και τις υπολογίζεις».

 

Photo by Sasun Bughdaryan from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα