Το παιχνίδι δεν είναι μόνο για τα παιδιά: Πώς ωφελεί και τους γονείς

Πόσο συχνά παίζεις στην καθημερινότητά σου; Ναι, για εσένα λέμε! Το παιχνίδι είναι/θεωρείται η βασική δραστηριότητα των παιδιών και προσφέρει γέλιο, χαρά, διασκέδαση, ενώ παράλληλα ενισχύει τις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Όμως, τα οφέλη του παιχνιδιού είναι παρόντα και στους ενήλικες… αρκεί να το δοκιμάσουν! Ποια είναι; Ρωτήσαμε τη Φανή Ζαφειρίδου, ψυχολόγο του Health Nutrition Balance.

Το παιχνίδι ακόμα και στην ενήλικη ζωή μάς βοηθάει να εκπαιδευτούμε σε νέες δεξιότητες ή να βελτιώσουμε ήδη υπάρχουσες. Ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό, την ευελιξία, μας παρέχει θετική ενίσχυση, ενισχύει την δημιουργική σκέψη και βοηθά στη λήψη αποφάσεων με εξυπνότερο τρόπο.

Ακόμα, όμως, μας βοηθά στην αποσυμφόρηση του άγχους. Καθημερινά σκεφτόμαστε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αναλύουμε καταστάσεις, επιλύουμε προβλήματα και καθορίζουμε στόχους. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά στη ζωή μας, όμως είναι και εξίσου εξαντλητικά.

Τεχνικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας μάς βοηθούν συχνά να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτήσεις. Στις τεχνικές αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και το παιχνίδι! Επιπλέον, βελτιώνει τις κοινωνικές μας δεξιότητες και σχέσεις, βοηθώντας μας να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο ουσιαστικές και οικείες. Μέσα από την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό παρατηρούμε πως οι άνθρωποι μπορούν και σχετίζονται με έναν άλλον τρόπο.

Ένα ακόμα όφελος του είναι η πιο ωφέλιμη επίλυση προβλήματος. Μέσα από το παιχνίδι και την ευελιξία που αυτό προσφέρει μπορούμε και βλέπουμε τα πράγματα με μια πιο φρέσκια ματιά, αναπτύσσουμε νέες ικανότητες και εξελισσόμαστε.

Διάβασε το υπόλοιπο στο elle.gr

 

Photo by Caique Silva from Unsplash

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα