Τι να κάνεις όταν το παιδί σχολιάζει δημόσια το βάρος κάποιου (εκτός του να τρομοκρατηθείς)

Η μέρα ξεκινά όπως οποιαδήποτε άλλη. Πηγαίνεις με το μικρό σου στα μαγαζιά και απολαμβάνεις τη βόλτα σου. Δεν υπάρχουν tantrums, δεν υπάρχει γκρίνια και γενικά, περνάς μία αρκετά καλή ημέρα.

Μέχρι που η  μέρα παίρνει μία εφιαλτική τροπή όταν το μικρό σου σχολιάζει δυνατά το βάρος κάποιου.

Ο χρόνος σταματά και εσύ εύχεσαι να ανοίξει μία μεγάλη τρύπα και απλά να μπεις μέσα σε εμβρυακή στάση.

Οι περισσότερες μητέρες έχουμε περάσει κάτι παρόμοιο γιατί τα νήπια όσο αξιολάτρευτα κι αν είναι, δεν έχουν φίλτρο. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε να προλάβεις/διαχειριστείς κάτι τέτοιο;

Η συζήτηση πριν βγείτε από το σπίτι

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση είναι να την προλάβεις. Πριν φύγετε λοιπόν από το σπίτι, μπορείς να του κάνεις μία κουβέντα – δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη ή πολύ σοβαρή- σχετικά με το ότι δεν είναι ευγενικό να δείχνουμε ή να σχολιάζουμε άλλους ανθρώπους που βλέπουμε έξω. Φυσικά, ένα νήπιο θα θελήσει να μάθει τον λόγο που υπάρχει αυτός ο κανόνας. Μπορείς λοιπόν να ‘γυρίσεις πάνω του’ το παράδειγμα, λέγοντας: Πώς θα ένιωθες αν κάποιος άγνωστος σε έδειχνε και σε σχολίαζε;

Πώς να διαχειριστείς την κατάσταση

Ακολούθησες τον κανόνα, όμως και πάλι συνέβη. Το μικρό σου έδειξε κάποιον και σχολίασε. Αρχικά, πάρε μία βαθιά ανάσα και θυμήσου πως οι ερωτήσεις ενός νηπίου προέρχονται απλά από την περιέργειά τους για τα πράγματα γύρω τους. Αντί να το μαλώσεις ή να το κάνεις να ντραπεί, απλά θύμησέ του τη συζήτηση που κάνατε στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να το μεγαλοποιήσεις και να εξηγήσεις επί τόπου, και ειδικά μπροστά στο άτομο που έγινε το περιστατικό, όπως επίσης μην το αγνοήσεις γιατί είναι πολύ πιθανό να συμβεί ξανά το ίδιο.

Τι να κάνεις

Καλύτερα να αφήσεις τη συζήτηση σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους σωμάτων για αργότερα και όχι μπροστά στον άγνωστο που το πιο πιθανό είναι πως ούτως ή άλλως νιώθει άβολα. Όταν επιστρέψετε ή πάτε κάπου πιο ήσυχα, μπορείς να του πεις κάτι τύπου: «Είδα πως παρατήρησες κάποιον που είναι διαφορετικός από εσένα. Τώρα, μπορείς να παρατηρήσεις τα σημεία που είστε όμοιοι;»

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα