Τα μαθήματα ζωής που μας έδωσε το 2021

Μία πανδημία, ένα lockdown που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και έληξε την άνοιξη του 2021, αρκετές φυσικές καταστροφές και έντονο στρες είναι σίγουρα αυτά που θυμόμαστε από αυτή τη χρονιά.

Αυτό το άρθρο δεν θα ξεκινήσει με το μότο «Η ζωή είναι ωραία», γιατί πολλές φορές η καθημερινότητα είναι απλά δύσκολη. Όμως, επιλέγω να επικεντρωθούμε στα θετικά αυτής της χρονιάς και στα μαθήματα που μας έδωσε.

Πρώτη ημέρα του τελευταίου μήνα του έτους, 30 ημέρες πριν την αυγή του 2022, ήρθε η ώρα να δούμε τα μαθήματα ζωής που πήραμε φέτος.

Η πιο σημαντική σχέση είναι αυτή που έχεις με τον εαυτό σου

Αυτό που μάθαμε το 2020 και το 2021 είναι η φροντίδα του εαυτού μας και τη σημασία του wellness. Γυμναστική, yoga, πιο υγιεινή διατροφή και ξεκούραση ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με το που αναγκαστήκαμε να μένουμε σπίτι όλη την ημέρα.

Να βάζεις μικρούς στόχους

Αυτοί οι μήνες της πανδημίας χαρακτηρίζονται από την αβεβαιότητα. Ωστόσο, αυτό μας βοήθησε να βάζουμε μικρούς στόχους κάθε ημέρα ή κάθε εβδομάδα και να νιώθουμε χίλιες φορές καλύτερα όταν τους πετυχαίναμε. Άλλωστε, για να πετύχεις έναν μεγάλο στόχο, χρειάζεται πρώτα να κατακτήσεις πολλούς μικρούς και να ανέβεις ένα -ένα τα σκαλοπάτια.

Είσαι αυτό που καταναλώνεις

Αυτό αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας. Το 2022 υποσχέσου στον εαυτό σου πως θα καταναλώνεις μόνο αυτά που σε ωφελούν. Σωματικά και ψυχικά. Να τρως πιο υγιεινά, να βλέπεις περισσότερα ντοκιμαντέρ, ακόμα και να δοκιμάσεις νέα είδη στη λογοτεχνία. Βγες από το comfort zone σου και δοκίμασε νέα πράγματα.

Να ρισκάρεις

Αν μη τι άλλο, το 2020 και το 2021 μας έμαθε να μην φοβόμαστε τόσο τις αλλαγές.

Τιθάσευσε τους φόβους σου και κάνε αυτό το βήμα παραπάνω, ακόμα κι αν στην αρχή είναι αβέβαιο. Υποσχέσου στον εαυτό σου πως τη νέα χρονιά θα πάρεις περισσότερα ρίσκα και θα εμπιστεύεσαι συχνότερα το ένστικτό σου.

Μην επαναπαύεσαι

Υπάρχει μία αγγλική φράση που λέει «δεν είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή του βουνού. Το δύσκολο είναι να παραμείνεις».

Πάντα κάποιος θα υπάρχει που μπορεί να σε αντικαταστήσει στη δουλειά και να θυμάσαι πως και ο ελληνικός λαός λέει «ουδείς αναντικατάστατος». Πως μπορείς λοιπόν αυτό να το κάνεις υπέρ σου; Να συνεχίσεις καθημερινά να εργάζεσαι με την ίδια όρεξη, να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι.

 

Photo by alleksana from Pexels

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα