Προεφηβεία: Τι να κάνεις όταν ξοδεύει άσκοπα τα χρήματα

Νόμιζα πως είχα δώσει στα παιδιά μου σημαντικά μαθήματα για την οικονομική διαχείριση και την αποταμίευση. Όλα αυτά, εωσότου η κόρη μου μπει στα έντεκα και αρχίζει να ξοδεύει άσκοπα τα χρήματά της. Τότε ήταν που αναρωτήθηκα αν έκανα πραγματικά καλή δουλειά όπως πίστευα.

Ήταν λίγο μετά τα 11α γενέθλιά της που άρχισε να αγοράζει πέντε σακούλες με γλυκά από το σούπερ μάρκετ, πολλά πακέτα με μάσκες προσώπου μίας χρήσης, δεκάδες φτηνά σκουλαρίκια και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς.

Αφού μίλησα και με φίλες που επίσης έχουν παιδιά ηλικίας 10 -14, κατέληξα στο συμπέρασμα πως στην προεφηβεία τα παιδιά είναι χαρούμενα απλά να ξοδεύουν χρήματα!

Ο τρόπος σκέψης

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αρκετά ώριμος για αξιολόγηση αποφάσεων κοντά στα 20. Οπότε, είναι και κάπου λογικό το μυαλό του παιδιού να μην σκέφτεται τις επιπτώσεις μία επιπόλαιας αγοράς. Θέλουν απλώς να αγοράσουν αυτό που τους ευχαριστεί ώστε να νιώσουν λίγο πιο…ανεξάρτητα.

Είναι η εποχή που ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και ετοιμάζονται για το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται «εφηβεία». Στην πραγματικότητα, οι επιπόλαιες αγορές είναι ακόμα ένας τρόπος να βρουν τον εαυτό τους.

Μάλιστα, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ειδικά τώρα που μεγαλώνουν μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και την επίδειξη του τρόπου ζωής.

Η συζήτηση για τα χρήματα

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις ήδη από την παιδική ηλικία να του εξηγείς για τα χρήματα. Μην διστάσεις να του δώσεις χαρτζιλίκι ώστε να μάθει να «ελέγχει» τα χρήματά του.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ήδη από την ηλικία των 7 μπορείς να μιλήσεις στο παιδί για τα χρήματα και όσο πιο ευθύς είσαι, τόσο το καλύτερο.

Τι να κάνεις με το παιδί που ξοδεύει συνεχώς

Αρχικά, μίλησε στο παιδί για την αξία των χρημάτων. Αν δεν έχεις ορίσει κάποιο χαρτζιλίκι, μπορείς να ξεκινήσεις τώρα. Να του δίνεις ένα ποσό ανά εβδομάδα/μήνα και να του πεις πως όλες οι αγορές του θα γίνουν με αυτό.

Ειδικά στην αρχή, μπορεί να ξοδεύει γρήγορα το ποσό και είναι σημαντικό για σένα να μην δίνεις παραπάνω χρήματα. Θα είναι δύσκολο στην αρχή, όμως γρήγορα θα αρχίσει να υπολογίζει καλύτερα που ξοδεύει τα λεφτά του.

 

Photo by Josh Appel from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα