Πότε είναι έτοιμο το παιδί να κάνει μόνο του μπάνιο;

Σε κάποια στιγμή το ανεξέλεγκτο νήπιο γίνεται ένας παιδί που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ξεκινήσουν κάποιες αυτονομίες. Μία από τις πιο σημαντικές είναι και οι πρώτες φορές που θα ξεκινήσει να κάνει μόνο του μπάνιο.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ηλικία και εξαρτάται αποκλειστικά από το παιδί και τους γονείς του.

Οι παιδίατροι αναφέρουν πως μεταξύ 6 και 8 ετών, το παιδί είναι αρκετά ώριμο και προσεχτικό ώστε να κάνει μόνο του μπάνιο. Έχει μάθει για την προσωπική υγιεινή αλλά και το πως να είναι προσεχτικό.

Πώς να ξεκινήσω να το αφήνω να κάνει μόνο του μπάνιο

Για αρχή, καλό είναι να είσαι στο μπάνιο και να το αφήνεις μόνο του να πλυθεί. Όταν νιώσεις σιγουριά πως το μικρό σου είναι προσεχτικό και παράλληλα πλένεται σε όλο το σώμα του, τότε μπορείς να βγεις από το μπάνιο.

Μπορείς να είσαι στο δίπλα δωμάτιο και να αφήσεις την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή, υπενθυμίζοντάς του πως αν χρειαστεί κάποια βοήθεια ή ξεχάσει κάτι μπορεί να σε φωνάξει. Άφησε τα πάντα δίπλα στη μπανιέρα ώστε να είναι εύκολο να τα πιάσει και μία καθαρή πετσέτα σε σημείο που μπορεί να τη φτάσει χωρίς να τεντωθεί.

Όταν πλέον νιώσεις τελείως σίγουρη, τότε μπορείς να κλείσεις την πόρτα του μπάνιου – αν αυτό είναι κάτι που θέλει το μικρό σου.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα