Πώς να βοηθήσεις το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο για τις βελόνες

Το θυμάσαι και από τη δική σου παιδική ηλικία, οι βελόνες δεν ήταν και το καλύτερό σου.

Τα εμβόλια και οι εξετάσεις αίματος μπορεί να στρεσάρουν αρκετά το παιδί αν φοβάται τις βελόνες.

Πώς μπορείς λοιπόν, να το βοηθήσεις;

Πες του την αλήθεια

Μίλησέ του με απλά λόγια για τα εμβόλια και τον τρόπο που το προστατεύουν από αρρώστιες. Πες του πως θα νιώσει ένα ελαφρύ τσίμπημα και μπορεί να πονέσει στιγμιαία, όμως σύντομα θα περάσει. Είναι καλύτερο να του πεις την αλήθεια και ταυτόχρονα να είσαι ήρεμη και καθησυχαστική.

Μίλησέ του εκείνη την ημέρα

Μην του πεις για το εμβόλιο πολλές ημέρες πριν γιατί αυτό αντί να το ηρεμήσει, μπορεί να το στρεσάρει περισσότερο. Αν σε ρωτήσει μόνο του μπορείς να του πεις την αλήθεια και αν δεν είσαι σίγουρη μπορείς να απαντήσεις κάτι τύπου «Είναι πιθανό να κάνεις εμβόλιο, αλλά δεν είμαι σίγουρη».

Να είσαι μαζί του

Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην φοβάται τις επισκέψεις αυτές είναι να είσαι μαζί του και να το καθησυχάζεις. Όταν του κάνει το εμβόλιο μπορείς να του αποσπάσεις την προσοχή, να του πεις μία αστεία ιστορία, να το χαϊδεύεις ώστε να νιώθει ασφάλεια. Σίγουρα δεν πρέπει να το αφήσεις μόνο του με τον γιατρό κατά τη διάρκεια του εμβολίου ή κάποιας εξέτασης που έχει να κάνει με βελόνα.

Να ξέρεις πότε να υποχωρήσεις

Τώρα πάμε στο σενάριο που εκείνο δεν θέλει καθόλου να κάνει το εμβόλιο. Μπορεί να φωνάζει, να κλαίει και να ουρλιάζει. Αν δεις πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, τότε είναι καλύτερο να ανανεώσεις το ραντεβού σου για άλλη φορά, παρά εν μέσω υστερίας να του κάνεις το εμβόλιο.

Η άμεση ανακούφιση

Μετά το εμβόλιο πάρε αγκαλιά το μικρό σου και ρώτησέ το πως νιώθει. Αν κοκκινίσει ή πρηστεί το σημείο, μπορείς να βάλεις λίγο πάγο για περίπου δέκα λεπτά.

Η ανταμοιβή

Πολλές φορές μία μικρή ανταμοιβή μπορεί να κάνει «θαύματα». Πες του πως μετά το ραντεβού θα πάτε κάπου που θέλει. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που πολλοί παιδίατροι δίνουν γλυκά στα παιδιά μετά το ραντεβού τους. Μερικές φορές η ανταμοιβή είναι αυτό που χρειάζεται προκειμένου η διαδικασία να γίνει πιο εύκολη.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα