Πώς να συζητήσεις για τις ειδήσεις με το παιδί

Φαντάζει σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις τους δυσοίωνους τίτλους ειδήσεων.

Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται εσένα να επεξεργαστείς όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στον κόσμο, φαντάσου πόσο δυσκολεύουν ένα παιδί. Τότε είναι που οι γονείς «αναλαμβάνουν δουλειά».

«Τα παιδιά στρέφονται στους γονείς για βοήθεια αλλά και να βγάλουν νόημα μέσα σε αυτή την τρελή καθημερινότητα», αναφέρει ο ψυχολόγος Jonathan Comer.

«Η συζήτηση των θεμάτων τις επικαιρότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μιλήσουν οι γονείς πολύ σοβαρά με τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις απόψεις τους», προσθέτει.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το ζήτημα είναι πολύ λεπτό θέλει και ανάλογο χειρισμό.

Αν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να επηρεάζει την καθημερινότητα, τότε ναι, το συζητάς

Αν δεν ξέρεις τι να (πρωτο)συζητήσεις τότε μείνει στον παραπάνω κανόνα. Αν είναι κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητά του, τότε σίγουρα πρέπει. Μπορεί να μην χρειάζεται να του εξηγήσεις για το Brexit αλλά σίγουρα του έχεις εξηγήσει για την πανδημία και τα εμβόλια.

Συζήτησε θέματα που είναι κοντά στις αξίες και το ήθος που θέλεις να έχει

Ακόμα κι αν δεν επηρεάζει την καθημερινότητά του, μπορείς να συζητήσεις μαζί του θέματα που έχουν να κάνουν με ‘μαθήματα’ που θέλεις να πάρει. Για παράδειγμα, θέματα προσωπικής ασφάλειας, βίας και έμφυλης βίας είναι θέματα που μπορείς να προσεγγίσεις προσεχτικά.

Δεν χρειάζεται να τα συζητάς όλα

Και όμως, μερικές φορές είναι καλό να μην μοιράζεσαι τα πάντα. Το να εξηγήσεις στο παιδί τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν ή για την κλιματική αλλαγή, μπορεί να επιφέρει μεγάλο στρες στον ψυχισμό του.

Φίλτραρε τις πληροφορίες και τα θέματα που θέλεις να του μιλήσεις και αξιολόγησε τα γεγονότα πριν τα μοιραστείς.

Μπορεί να θέλεις να του φέρεσαι ως «μεγάλο», όμως παραμένει ακόμα παιδί που πληγώνεται και επηρεάζεται πολύ πιο εύκολα από έναν ενήλικα.

Μίλησέ του σύμφωνα με την ηλικία του

Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέξεις ένα λεξιλόγιο που συμβαδίζει με την ηλικία του. Τα δύσκολα και τραγικά συμβάντα συνήθως χρειάζονται περισσότερη ανάλυση και έχουν βάθος, πολλές οπτικές και μηνύματα που ένα παιδί μπορεί να μην κατανοήσει.

Όταν θέλεις να μιλήσεις με ένα μικρό σε ηλικία παιδί, πρέπει να κάνεις αρκετές ερωτήσεις ενδιάμεσα ώστε να είσαι σίγουρη πως κατανοεί αυτό που λες αλλά και να προσαρμόσεις το λεξιλόγιό σου και τις προτάσεις σου.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα