Πώς να μιλήσεις στον έφηβο για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας με αφορμή την τραγωδία του Astroworld

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια του Astroworld στην Αμερική, έρχεται ξανά στο προσκήνιο μία συζήτηση που πρέπει να κάνουμε με το παιδί μας και αφορά την ασφάλεια στις συναυλίες.

Με την πανδημία να έχει βάλει στον «πάγο» συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, αυτή η συζήτηση ίσως καθυστέρησε λίγο, όμως, με αφορμή αυτό που έγινε στην Αμερική έρχεται να μας υπενθυμίσει γιατί είναι σημαντική αυτή η κουβέντα.

Τι συνέβη στο Astroworld

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πολλοί τραυματίσθηκαν ποδοπατημένοι από το πλήθος κατά την εναρκτήρια βραδιά στο μουσικό φεστιβάλ Astroworld του ράπερ Τράβις Σκοτ την  Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Χιούστον, Σάμιουελ Πένια, επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες (τοπική ώρα) έξω από το πάρκο NRG.

Ο Πένια δήλωσε πως, γύρω στις 9 μ.μ., το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για μια συναυλία του ράπερ Τράβις Σκοτ άρχισε να συνωθείται προς το μπροστινό μέρος της σκηνής προκαλώντας πανικό και τραυματισμούς.

Άνθρωποι άρχισαν να σωριάζονται αναίσθητοι και η αναταραχή κλιμακώθηκε μέχρι τις 9:38 μ.μ., όταν σημειώθηκε ένα «επεισόδιο με μαζικά θύματα», δήλωσε ο Πένια.

Η πυροσβεστική υπηρεσία μετέφερε στα νοσοκομεία 17 ανθρώπους, 11 από τους οποίους μεταφέρθηκαν με καρδιακή ανακοπή.

Πώς μπορείς να εξηγήσεις στον έφηβο τι έγινε

Οι έφηβοι σήμερα έχουν άμεση πρόσβαση στην ειδησεογραφία και καθώς ο Τράβις Σκοτ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ράπερ, μπορεί ο έφηβος να έχει επηρεαστεί αρκετά. Πώς μπορείς να του μιλήσεις λοιπόν;

Άκουσε και μην επικρίνεις

Αν δεν είσαι σίγουρη πως να προσεγγίσεις το θέμα είναι καλύτερα να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου ώστε να μάθεις τι σκέφτεται. Μην μπεις σε επιθετική στάση, παρά άκουσε αυτά που έχει να σου πει. Ο μόνος τρόπος να σου μιλήσει για τα συναισθήματά του είναι να νιώσει πως είσαι σύμμαχός του και όχι απέναντι.

Μίλησέ του για την ασφάλεια στις συναυλίες και σε χώρους με μεγάλο πλήθρος

Ενώ οι διοργανωτές εκδηλώσεων είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Mπορείς να χρησιμοποιήσεις την τραγωδία του Astroworld ως «διδακτική στιγμή».

Αυτό ισχύει κυρίως αν το παιδί έχει ξεκινήσει ήδη να πηγαίνει σε συναυλίες ή θέλει. Μίλησέ του για το πως θα παραμείνει ασφαλής και πρότεινέ του να μείνει λίγο πιο πίσω, αντί να πιέζεται στο μπροστινό μέρος ώστε να είναι κοντά στη σκηνή.

Αυτό που είναι σημαντικό να του πεις είναι πως συχνά σε τέτοιες καταστάσεις το πλήθος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο μπροστινό μέρος ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά. Συμβούλευσε το να μελετήσει τις εξόδους ώστε να τις γνωρίζει σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγει.

Η συζήτηση στα παιδιά σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών —ακόμα και η εισπνοή από δεύτερο χέρι— και η προστασία της ακοής τους βοηθά επίσης να διατηρούνται ασφαλείς οι νεαροί συμμετέχοντες στη συναυλία.

 

Photo by Chris Ainsworth from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα