Πώς μπορούν οι γονείς να φροντίσουν τη ψυχική τους υγεία

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη ψυχική υγεία και τη φροντίδα της, αλλά και τον λόγο που είναι σημαντικό για τους γονείς να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλόχειος κατάθλιψη. Εκτός όμως από αυτό, υπάρχει η μελαγχολία, το στρες, το έντονο άγχος που μπορεί να κυριεύσει τη ζωή των νέων γονέων και μάλιστα, έρευνες αναφέρουν πως το 14% εξ’ αυτών χαρακτηρίζονται από συναισθηματική εξάντληση.

Μία άλλη έρευνα από τη Μελβούρνη ανέφερε πως το δεύτερο παιδί τείνει να επηρεάζει περισσότερο τη ψυχική υγεία της μητέρας απ ‘ ότι το πρώτο.

Σε αυτό συμβάλλει η έλλειψη προσωπικού χρόνου και προσωπικής φροντίδας που νιώθει η μητέρα που είναι έγκυος και έχει να φροντίσει ήδη ένα παιδί.

Αν δεν φροντίζεις τη ψυχική σου υγεία, αυτό επηρεάζει και το παιδί

Όπως ήδη γνωρίζεις, όταν είσαι γονιός όλα είναι ένα ντόμινο. Έτσι, αν νιώθεις συναισθηματικά εξαντλημένη, αυτό επηρεάζει άμεσα το παιδί. Αν νιώθεις πως δεν έχει ενέργεια ή αντοχή να φροντίσεις το παιδί και τον εαυτό σου, τότε δημιουργείται ακούσια μία συναισθηματική απόσταση μεταξύ σας.

Αν συχνά αμφισβητείς τις αποφάσεις σου, αν νιώθεις πως δεν είσαι αρκετά καλή ή αν βρίσκεις τον εαυτό σου να μη θέλει να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, τότε ήρθε η ώρα να φροντίσεις εσένα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, ούτε ακατόρθωτο, όπως ίσως φαντάζεσαι. Χρειάζεται απλά να βρεις έστω μισή ώρα μέσα στην ημέρα για σένα, να κάνεις έναν ολιγόλεπτο διαλογισμό ώστε να έρθεις σε επαφή με σένα. Μπορείς να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική και γενικά, να αφιερώσεις λίγη ώρα μέσα στην ημέρα για τον εαυτό σου και τις ανάγκες του. Είτε αυτό είναι η γυμναστική, είτε ένα καυτό αφρόλουτρο, είτε απλά να χαλαρώσεις στον καναπέ με ένα ποτήρι κρασί.

Αν πιστεύεις πως χρειάζεται να μιλήσεις σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας, μη διστάσεις να το κάνεις.

Το mental health σου είναι εξίσου σημαντικό με αυτό του παιδιού και τα δύο τους είναι αλληλένδετα.

 

Photo by Cynthia Magana from Unsplash

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα