Πώς μπορώ να πω στη γιαγιά και τον παππού να μην αγοράζουν συνεχώς δώρα;

Μεταξύ της Black Friday και της Πρωτοχρονιάς παρεμβάλλονται τόσες πολλές «ευκαιρίες» για δώρα που πραγματικά μπορείς να χάσεις τη μπάλα.

Η γιαγιά και ο παππούς είναι πολύτιμοι στη ζωή του παιδιού και ο δεσμός τους είναι πολύ ιδιαίτερος, όμως στην επιθυμία τους να το καλομάθουν, ίσως του αγοράζουν συνεχώς δώρα.

Πώς μπορείς λοιπόν να τους πεις να αγοράζουν λιγότερα;

Η καλή επικοινωνία

Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η καλή επικοινωνία. Η γιαγιά και ο παππούς θέλουν το καλύτερο για το εγγόνι τους και αν τους το εξηγήσεις με ήρεμο τρόπο -χωρίς να νιώθουν πως πρέπει να πάρουν αμυντική στάση- τότε θα κατανοήσουν τους λόγους που δεν θέλεις να του αγοράζουν συνεχώς δώρα.

Όσο πιο νωρίς και πιο ξεκάθαρα θέσεις τα όρια, τόσο καλύτερα θα είναι. Αν πιστεύεις πως τα δώρα είναι ο τρόπος να δείξουν πως «είναι εκεί γι΄αυτά», μπορείς να τους εξηγήσεις πως πιο σημαντικό ρόλο παίζει η φυσική παρουσία.

Μία έξοδος, ένα βραδινό baby sitting, μία παράσταση. Να θυμάσαι πως είναι μία μεγάλη αλλαγή για κάποιον που έχει ‘μάθει’ να είναι γονέας κάποιου, να ‘μάθει’ να είναι ο γονέας του γονέα κάποιου.

Εστίασε στο παιδί

Συνήθως η γιαγιά και ο παππούς δεν θα ακούσουν αν τους πεις πως «απλά δεν υπάρχει χώρος», θα ακούσουν πιο άμεσα όμως, αν τους εξηγήσεις πως αυτό δεν κάνει καλό στη ψυχολογία του παιδιού όταν «λούζεται» συνεχώς από παιχνίδια και δώρα.

Ένα άλλο επιχείρημα είναι πως αποσπάται πολύ η προσοχή του απορροφώντας το από την ώρα που πρέπει να αφιερώσει στα μαθήματα του σχολείου.

Τα μαθήματα που θα πάρει το παιδί

Στην κουβέντα που θα κάνεις μπορείς να εντάξεις και τον παράγοντα «μάθημα». Δηλαδή, τι παίρνει το παιδί από το δώρο; Έτσι, αντί απλά να δηλώσεις πως δεν θέλεις άλλα δώρα, μπορείς να πεις κάτι τύπου «Τι θα διδάξει αυτό στο παιδί;».

Αν για παράδειγμα, θέλεις να μάθει για τη διαφορετικότητα, τότε μπορείς να τους πεις να αγοράσουν ένα σχετικό βιβλίο.

Ενθάρρυνε τις εμπειρίες

Αν μένουν κάπου κοντά, μπορείς να ενθαρρύνεις τον χρόνο που περνούν μαζί. Όταν φέρουν στο σπίτι το νέο κάστρο της barbie, μπορούν να κάτσουν μαζί με το μικρό σου ώστε να το φτιάξουν.

Ενθάρρυνέ τους να περνούν χρόνο ο ένας με τον άλλο γιατί άλλωστε, αυτός ο δεσμός είναι αυτό που αποζητούν περισσότερο και εκείνοι.

 

Photo by Hello I’m Nik from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα