Πώς η πρόωρη εμμηνόπαυση με βοήθησε να καταλάβω πώς θέλω να κάνω παιδιά - 4moms

Πώς η πρόωρη εμμηνόπαυση με βοήθησε να καταλάβω πώς θέλω να κάνω παιδιά

Όταν έμαθα πως πλησίαζα την πρόωρη εμμηνόπαυση στα 33 μου, δεν ήθελα να κάνω παιδιά. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, είμαι έγκυος και ανυπομονώ να γνωρίσω το μωρό μου. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές είμαι στην 29η εβδομάδα κύησης και σταματάω κάθε τόσο ώστε να νιώσω τις κινήσεις του εμβρύου.

Το δικό μου ταξίδι

Με τον σύζυγό μου ήμασταν παντρεμένοι αλλά δεν θέλαμε παιδιά. Τότε, σε μία επίσκεψη στον γυναικολόγο μου έτυχε να του αναφέρω πως η μητέρα μου μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 42 και εκείνος πρότεινε να το ψάξω λίγο παραπάνω καθώς σε αυτά τα θέματα η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο.

Στην αρχή δίστασα. Άλλωστε, εγώ ήμουν 33 και η μητέρα μου 42, δεν μου έδινε αυτό ακόμα εννέα χρόνια ώστε να αποφασίσω αν θέλω παιδιά; Ο γιατρός μου ήταν ξεκάθαρος «Η γονιμότητα σταματά περίπου δέκα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση» μου είπε και έμειναν να τον κοιτάω αποσβολωμένη.

Αφού συζήτησα με τον σύζυγό μου αλλά και τον γιατρό μου, αποφασίσαμε πως ή θα κατέψυχα τα ωάριά μου, ή θα έχανα την ευκαιρία να κάνω παιδιά αν το θελήσω. Το μεγαλύτερο δίλημμά μου ήταν «τι θα γίνει αν αποφασίσω σε μερικά χρόνια πως θέλω παιδί». Πάντα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο της μητρότητας, αλλά στα 33 μου δεν ένιωθα ακόμα έτοιμη και απ’ ότι φαίνεται ο χρόνος μου τελείωνε.

Η περιπέτεια

Καταψύξαμε τα ωάρια και το ταξίδι αυτό δεν ήταν εύκολο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για να μη σε κουράσω, όμως τελικά το τηλεφώνημα της κλινικής πώς έχουμε δύο ωάρια ήταν η στιγμή που έπρεπε να αποφασίσω.

Είναι μερικές στιγμές της ζωής που καθώς τις ζεις, γνωρίζεις πως θα κρίνουν το υπόλοιπο της ζωής μου και αυτή, ήταν μία από αυτές.

Ένα μέρος μου ήταν πεπεισμένο πως δεν θα τα κατάφερνα, όμως όταν έκλεισα το τηλέφωνο άρχισα να κλαίω. Από ανακούφιση, χαρά και ελπίδα.

Με την πανδημία, αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα. Προσπαθήσαμε στην αρχή με τον…φυσικό τρόπο, όμως μετά από μήνες χωρίς αποτέλεσμα, αποφασίσαμε πώς ήρθε η ώρα για την επίσκεψη στον γιατρό μας.

Και τώρα, γράφω αυτές τις γραμμές στην 29η εβδομάδα και με βλέμμα υγρό από χαρά.

 

xxx 

Ξένια

 

Photo by Alicia Petresc from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα