Ο σεβασμός μπορεί να είναι το «κλειδί» για την καλή επικοινωνία με τον έφηβο

Η εφηβεία είναι μία περίοδος δύσκολη. Δεν χρειάζεται άλλωστε να στο πω εγώ, θυμάσαι πως ήσουν και εσύ τότε. Και όμως, γιατί οι γονείς σοκαρόμαστε τόσο όταν τα έφηβα παιδιά μας νευριάζουν/μουτρώνουν/επαναστατούν.

Η περίοδος είναι αυτή είναι καίριας σημασίας ώστε από παιδί να γίνει ενήλικας και να μάθει τον εαυτό του. Όσο απαραίτητη κι αν είναι, δεν παύει να είναι επικίνδυνη και να θέλει λεπτούς χειρισμούς καθώς είναι εύκολο το ρήγμα που θα δημιουργηθεί στις οικογενειακές σχέσεις να μεγαλώσει – ακόμα και να γίνει μόνιμο.

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για τα όρια αλλά και τη στήριξη που πρέπει να δείχνουν οι γονείς, όμως ως μητέρα δύο έφηβων αγοριών εγώ θα σου πω πως το κλειδί είναι ένα: Ο σεβασμός.

Ο έφηβος θέλει να νιώθει πως οι απόψεις του έχουν σημασία και πως σε αυτό το ‘ταξίδι’ αναζήτησης του εαυτού του, εσύ είσαι στο πλευρό του.

Να σέβεσαι τα όριά του, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν συμφωνείς. Ένας κανόνας που ισχύει στη διαπαιδαγώγηση είναι: Επίλεξε τις μάχες σου.

Μπορεί να μη συμφωνείς με τη μουσική που ακούει, τις ταινίες που βλέπει, τις παρέες του, όμως αν δεν εκθέτει τον εαυτό του σε επικίνδυνη ή παραβατική συμπεριφορά, τότε μάλλον χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω. Θυμήσου άλλωστε, πώς ήταν και η δική σου εφηβεία. Αν κρίνω από μένα, ήθελα τον χώρο μου, ήθελα να χτυπούν την πόρτα πριν μπουν στο δωμάτιο και ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με τους γονείς μου ώστε να θεωρούμε «κουλ».

Τώρα -που έγινα μητέρα- καταλαβαίνω πως οι γονείς μου, μου έδιναν τον χώρο που χρειάζομαι και όταν αυτή η φάση πέρασε ‘επέστρεψα’ ξανά στον πυρήνα της οικογένειας.

Αν έχεις ήδη θέσει γερές βάσεις στην επικοινωνία με το παιδί σου, τότε μην έχεις αμφιβολία πως η εφηβεία θα περάσει όσο το δυνατόν πιο ‘αναίμακτα’.

Ο έφηβος χρειάζεται απλά να νιώσει πως έχει την προσοχή και παράλληλα τον σεβασμό προς τη νέα πτυχή του εαυτού του που τώρα ανακαλύπτει.

 

Photo by Omid Armin from Unsplash

 

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα