Ο πιο εύκολος τρόπος να μάθεις στο παιδί να λέει «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» όταν ζητά κάτι

Κάθε ‘απαίτηση’ του παιδιού που δεν έχει το «παρακαλώ» και το «ευχαριστώ» να τη συνοδεύουν, μπορεί να εκνευρίσει κάθε γονέα, οπότε δεν είσαι μόνη σε αυτό.

Ναι, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να μάθεις στα παιδιά να θυμούνται να λένε συνεχώς τις δύο αυτές λέξεις όταν ζητούν κάτι, όμως το μυστικό βρίσκεται στο pretend play.

Ναι, μπορεί να μην είναι η πιο αγαπημένη σου δραστηριότητα με το παιδί, όμως είναι αυτή που θα ευχαριστείς και εσύ με τη σειρά σου μετά. Όταν λοιπόν, σου ζητά να παίξετε για ακόμη μία φορά τον «φούρνο», ή σε καλεί στο δικό του «tea party», τότε είναι η ευκαιρία σου να μάθεις στο παιδί τη δύναμη αυτών των δύο λέξεων.

Επιπλέον, όταν παίζετε με ένα φανταστικό σενάριο, μπορείς να «κατευθύνεις» την εξέλιξη της ιστορίας με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδί να διδαχθεί πως αυτές οι δύο λέξεις είναι απαραίτητες όταν ζητά κάτι. Το παιχνίδι είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δώσεις ‘μαθήματα’ στο παιδί και να του διδάξεις τα εφόδια που θέλεις να έχει.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω πως τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Έτσι, εκτός από το pretend play που θα σε βοηθήσει πολύ, πρέπει να πάρει παράδειγμα καλών τρόπων και από εσένα.

 

Photo by Gabby Orcutt from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα