Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως το να είσαι έγκυος εν μέσω πανδημίας είναι (πολύ) στρεσογόνο

Η πανδημία του κορωνοϊου έχει επιφέρει μεγάλο στρες στις εγκυμονούσες, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Family Physician.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, περίπου το 70% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπισαν κάποιου είδους στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους που είχε να κάνει με την πανδημία. Ενώ ένα 20% εμφάνισε και συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της κατάστασης.

«Τα υψηλά επίπεδα στρες και αρνητικών συναισθημάτων που παρατηρήθηκαν έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο σημαντική είναι η καλή ψυχική υγεία», αναφέρει η Δρ. Tali Bogler.

Τι ανησυχούσε περισσότερο τις έγκυες

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.500 γυναίκες στον Καναδά, οι οποίες κυοφορούσαν πέρυσι «στην καρδιά» της πανδημίας και εν μέσω πολύμηνων lockdowns.

Τους έδωσαν μία λίστα με θέματα που αφορούσαν τα μέτρα προστασίας και ανάμεσα στις πιο συχνές ανησυχίες φαίνεται πως ήταν η πολιτική του μαιευτηρίου σχετικά με τις επισκέψεις αλλά και την παραμονή του συντρόφου και αγαπημένων προσώπων.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τις μέλλουσες μητέρες ήταν η υγεία τους και να μην κολλήσουν, αλλά και με ποιον τρόποι θα έρχονταν σε επαφή με τους αγαπημένους τους αν το χρειάζονταν.

Επιπλέον, καθώς τα ιατρικά δεδομένα πέρυσι ήταν λιγότερα, πολλές νέες μητέρες είχαν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Η διαφορά στις εγκυμοσύνες

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι πως οι ερευνητές βρήκαν πως υπήρχαν διαφορές στη ψυχολογία της μητέρας αν ήταν έγκυος στο πρώτο παιδί ή το δεύτερο/τρίτο κ.ο.κ.

Οι νέοι γονείς ανησυχούσαν περισσότερο σχετικά με τις ομάδες γονέων, τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Από την άλλη, οι γονείς που είχαν ήδέη μικρά παιδιά ανησυχούσαν περισσότερο ώστε να μην μεταδώσουν τα μεγαλύτερα παιδιά τον ιό στο μωρό.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα