Μπορεί να μην το πιστεύεις πάντα, αλλά ναι, είσαι καλή μητέρα - 4moms

Μπορεί να μην το πιστεύεις πάντα, αλλά ναι, είσαι καλή μητέρα

Τώρα θα σου μιλήσω για ένα θέμα που όλες οι μαμάδες έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε ακόμα. Είτε έχουμε νεογέννητο, είτε βρέφος, είτε νήπιο, είτε παιδί που πάει στο σχολείο, θα περνάμε πολλές ημέρες να σκεφτόμαστε πως δεν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Ακόμα κι αν ξυπνάμε πριν βγει ο ήλιος ώστε να τα ετοιμάσουμε όλα, ακόμα κι αν δεν έχουμε καθόλου χρόνο για εμάς, ΠΑΛΙ θα πιστεύουμε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα.

Η παγίδα των προσδοκιών

Μέσω των social media βλέπουμε μία γκλοσαρισμένη εικόνα των νέων μαμάδων. Αψεγάδιαστες, με μωρά που πάντα ποζάρουν με χαρά στις φωτογραφίες και ένα σπίτι που είναι λες και βγήκε μέσα από το Pinterest. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μόνο ΜΙΑ στιγμή μέσα στη μέρα τους που μάλιστα μπορούν να cropάρουν ώστε να βγει όσο πιο τέλεια γίνεται. Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις φωτογραφίες στο Ίντερνετ είναι άδικο.

Κάνεις το καλύτερο που μπορείς

….και αυτό είναι αρκετό. Δεν χρειάζεσαι να βιάζεσαι να τα προλάβεις όλα. Ούτε να θυσιάζεις τον εαυτό σου.

Μάλιστα, αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως πριν το μικρό σου ήσουν και εσύ ένα άτομο με ενδιαφέροντα και χόμπι. Χρειάζεται η φροντίδα του μικρού σου να είναι η Νο1 προτεραιότητά σου αλλά όχι η μόνη προτεραιότητά σου. Να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου και να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί. Αυτή είναι η χρυσή τομή.

Φυσικά, θα μου πεις, στα λόγια όλα εύκολα είναι. Όμως, να θυμάσαι πως το μικρό σου δεν νοιάζεται αν του πήρες το καλύτερο παιχνίδι, ούτε αν τα λαχανικά του είναι από τη βιολογική αγορά που βρίσκεται πέντε δήμους μακριά σου. Νοιάζεται να περνά χρόνο μαζί σου κάνοντας δραστηριότητες και παίζοντας.

Πώς θα ξέρεις αν όντως κάνεις καλή δουλειά

Στην πραγματικότητα, το μόνο που πρέπει να προσέξεις ώστε να επιβεβαιωθείς πως κάνεις καλή δουλειά είναι να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του παιδιού. Αν είναι χαρούμενο, γελά και χαμογελά πολύ και είναι τρυφερό, τότε ναι, μπορεί να μην το πιστεύεις πάντα αλλά είσαι καλή μητέρα.

Ας αφήσουμε τις άφταστες προσδοκίες στην άκρη και ας κάνουμε όλες μας το καλύτερο που μπορούμε.

Κάποιες μέρες θα πιστεύουμε πως «το ΄χουμε» και κάποιες άλλες θα πιστεύουμε πως πέρασαν δύσκολα. Όμως, όσο προσπαθείς, τότε ναι, να είσαι σίγουρη πως κάτι κάνεις καλά και την επόμενη φορά που το παιδί θα χαμογελάσει κοίτα τα μάτια του ώστε να επιβεβαιωθείς.

 

Photo by Gabe Pierce from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα