Μπορεί ένα βρέφος να αναπτύσσει την αίσθηση του χιούμορ του; Η απάντηση είναι ναι

Αν είσαι μανούλα τότε σίγουρα θυμάσαι, ή έχεις ακούσει, αυτό το χαριτωμένο γελάκι από το μικρό σου που είναι μόλις λίγων μηνών. Όσο εσύ παίζεις «κρυφτό» με τις παλάμες σου, εκείνο γελάει και πολλές φορές το κάνει και χωρίς κάποια αντίστοιχη αφορμή.

Το ΄μυστήριο’ του γέλιου και του χιούμορ

Πολύ λίγα είναι κατανοητά για το πού και πότε προέρχεται το χιούμορ κατά την ανάπτυξη ενός ατόμου, κάτι που κάνει αυτή την τελευταία βρετανική μελέτη για το χιούμορ και τα παιδια, ακόμα πιο συναρπαστική.

Γνωρίζουμε ήδη πως το χιούμορ μπορεί να βοηθήσει με το άγχος, την έκφραση περίπλοκων σκέψεων, ακόμη και τη σύνδεση με τους άλλους, αλλά πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την αίσθηση του χιούμορ;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν μια έρευνα γονέων με την ονομασία Early Humor Survey που εξέτασε 671 παιδιά ηλικίας μεταξύ 0 και 47 μηνών. Ήθελαν να μάθουν πώς αναπτύσσεται το χιούμορ στα πολύ μικρά παιδιά και αυτό που βρήκαν ήταν σίγουρα αναπάντεχο.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 20 τύποι χιούμορ που φαίνεται να εμφανίζονται σε ένα αναπτυξιακό χρονοδιάγραμμα μόλις 1 μηνός. Αυτοί οι τύποι δεικτών χιούμορ περιελάμβαναν την αντιγραφή αστείων, το κυνήγι και το γαργάλημα, τις εκπλήξεις σε στυλ peek-a-boo, τα ανόητα πρόσωπα, την κακή χρήση αντικειμένων και μερικά ακόμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά μωρά στην έρευνα έδειξαν εκτίμηση για το χιούμορ μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, κάτι που είναι εκπληκτικό αν σκεφτούμε πόσα πράγματα συμβαίνουν σε ένα μικροσκοπικό άτομο έως αυτή την ηλικία.

Επιπλέον, σε ηλικία 11 μηνών, τα μισά από τα μωρά στην έρευνα άρχισαν να πειραματίζονται κάνοντας τα δικά τους αστεία. Τα μωρά όχι μόνο προσπάθησαν να είναι δημιουργικά, αλλά έδειχναν να προσηλώνονται σε αυτή τη νεοαποκτηθείσα δεξιότητα καθώς έκαναν επανειλημμένες προσπάθειες να κάνουν αστεία. Όσο τα μωρά μεγάλωναν, τόσο πιο σύνθετα γίνονταν τα αστεία τους αλλά και οι τρόποι που χρησιμοποιούσαν τα εκφραστικά μέσα τους.

Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το εύρημα ότι τα μωρά κάτω των 12 μηνών φάνηκε να έλκονται από τη σωματική κωμωδία περισσότερο από τη λεκτική.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν ότι το χιούμορ είναι μια πολύπλοκη, αναπτυσσόμενη διαδικασία τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής» είπε η Dr. Elena Hoicka, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Bristol’s School of Education και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα