Μάθε στο παιδί τα πάντα για την προσωπική του υγιεινή

Δεν χρειάζεται να σου πω εγώ πως το να μάθεις στο παιδί να φροντίζει για την προσωπική του υγιεινή είναι πολύ σημαντικό. Μπάνιο, πλύσιμο χεριών, πλύσιμο δοντιών, και όλοι οι «κανόνες» που πρέπει να ακολουθεί κάθε άτομο.

Μαζί όμως με τους παραπάνω βασικούς κανόνες, καλό είναι να μάθει το παιδί και άλλους, όπως το να καλύπτει το στόμα του όταν χασμουριέται, να φτερνίζεται στο εσωτερικό του αγκώνα κλπ.

Οι βασικοί κανόνες ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 3 -4. Σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να αρχίσει να δοκιμάζει να κάνει μόνο του μερικά πράγματα, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα ή όταν μπαίνει στο σπίτι, αλλά και το βούρτσισμα.

Μέχρι τα 8 -9, το παιδί θα μπορεί να τα κάνει όλα μόνο του και να έχει μία σταθερή, καθημερινή ρουτίνα.

Φυσικά, όπως σε όλα τα θέματα που αφορούν το parenting, έτσι και εδώ ο ιδανικός τρόπος να μάθεις στο παιδί να φροντίζει την υγιεινή του είναι να δίνεις εσύ το καλό παράδειγμα.

Για να υιοθετήσει καλές συνήθειες, ο μόνος τρόπος είναι να τις βλέπει στην καθημερινότητά του ώστε να τις «μιμείται». Έτσι, μην αμελείς και εσύ τους κανόνες αυτούς, γιατί μόνο έτσι θα τους μάθει και το παιδί.

 

Photo by Cottonbro from Pexels

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα