«Μαμά, δεν μπορώ να το κάνω»: Η απλή φράση να πεις στο παιδί ως απάντηση

Ως γονείς πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες της πίεσης που ασκεί το παιδί στον εαυτό του, ακόμα και σε αρκετά μικρή ηλικία.

Ο γιος μου είναι μόλις τεσσάρων και πριν λίγες ημέρες τον έβλεπα να προσπαθεί να ‘κατακτήσει΄το παιδικό ψαλίδι. Ακόμα η λαβή του δεν είναι αυτή που πρέπει και καταλάθος έκοψε ένα κομμάτι από το χαρτί που δεν ήθελε.

Τότε ήταν που σταμάτησε, γύρισε προς το μέρος μου και -σχεδόν απελπισμένα- μου είπε «Μαμά, δεν μπορώ να το κάνω».

Ο τρόπος που θα απαντήσεις σε αυτή τη φράση είναι καίριας σημασίας. Η ψυχολόγος και parenting expert, Dr. Becky Kennedy, συμβουλεύει να πεις απλά πέντε λέξεις: Προσπάθησε ξανά όταν νιώσεις έτοιμος.

Άλλωστε, το να θυμώνει με τον εαυτό του που δεν μπορεί να κάνει κάτι είναι απόλυτα φυσιολογικό, όμως εμείς, ως γονείς, πρέπει να το κανονικοποιήσουμε ώστε να μη γίνει πολύ σκληρό με τον εαυτό του κάθε φορά που δεν πετυχαίνει κάτι.

Με την παραπάνω φράση δείχνεις στο παιδί πως πιστεύεις στις δυνατότητές του και πως είναι ok να προσπαθεί αρκετές φορές για κάτι που θέλει να καταφέρει.

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα