Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσουμε για το «τέταρτο τρίμηνο»

Με τον όρο «τέταρτο τρίμηνο» αναφερόμαστε στην περίοδο της λοχείας.

Λόγω όλων των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μετά τον τοκετό, οι πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα ονομάζονται «τέταρτο τρίμηνο» και είναι σημαντικό να αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε αυτό με αυτόν τον όρο.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για την περίοδο της λοχείας. Μία περίοδο που κατακλύζεται από αλλαγές, τόσο στο σώμα όσο και στην καθημερινότητά μας. Είτε είναι το πρώτο, είτε το δεύτερο/τρίτο/τέταρτο παιδί, ο πρώτος καιρός με ένα νεογέννητο στο σπίτι θα είναι πάντα μία πρόκληση. Η ψυχική υγεία της γυναίκας είναι πιο ευάλωτη από ποτέ καθώς προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της και λειτουργεί με πολύ λίγο ύπνο και μεγάλη κούραση.

Υπάρχει ένα «σύννεφο» πάνω από τις πρώτες εβδομάδες της λοχείας με το ορόσημο να είναι η 6η με 8η εβδομάδα ώστε η γυναίκα να μπορεί να γυμναστεί/να κάνει σεξ κλπ. Τι γίνεται όμως με τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό;

Το να επιλέξουμε να χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο, αναγνωρίζουμε πως η περίοδος αυτή είναι δύσκολη και αναγνωρίζουμε πως το postpartum είναι εξίσου σημαντικό για τη ψυχική υγεία της μητέρας.

Είναι ένα διάστημα που πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε ανοιχτά για την απότομη πτώση των ορμονών, την αϋπνία, την κούραση, τον «αγώνα» για θηλασμό. Ενώ αυτή η περίοδος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ο κοινός παρανομαστής είναι ένας: Θα νιώθεις πολλά και έντονα συναισθήματα. Ήρθε η ώρα λοιπόν, αυτή η περίοδος να πάρει επίσημα το όνομα «τέταρτο τρίμηνο».

 

Photo by Ali Karimiboroujeni from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα