Ένα cheesecake με τα μελομακάρονα που έχουν μείνει

Οι γιορτές πέρασαν και σίγουρα έχουμε ακόμα διάφορα γλυκά το σπίτι.

Αν έχει μείνει τσουρέκι μπορείς να κάνεις ένα εκμέκ, αν όμως έχουν μείνει μελομακάρονα;

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει μία συνταγή για cheesecake με βάση τα μελομακάρονα που έχουν περισσέψει και εμείς ανυπομονούμε να τη δοκιμάσουμε.

Υλικά:

Για τη βάση

250 γραμ. μελομακάρονα

80 γραμ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα cheesecake

250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)

50 γραμ. ζάχαρη άχνη

450 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)

1 κ.γλ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο

1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.

10 γραμ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Aλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.

Προσθέτουμε το μαλακό βούυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα. Μάθετε πως μπορούμε να μαλακώσουμε το βούτυρο στη στιγμή.

Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.

Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.

Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.

Αδειάζουμε την κρέμα για τη συνταγή cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα.

Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα για το εύκολο cheesecake.

Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για την σάλτσα βύσσινο

Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.

Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.

Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.

Το μυστικό για το τσιζκέικ με μελομακάρονα

Παγώνουμε το cheesecake στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά η κρέμα και η σάλτσα, και να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.

Αν περισσέψει cheesecake με βάση μελομακάρονα, το διατηρείτε στο ψυγείο αλλά πριν σερβίρετε το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει λίγο η κρέμα.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα