«Είναι απλά ντροπαλό»: Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να λες αυτή τη φράση;

Μπορεί να έχεις παρατηρήσεις πως πολλές φορές το μικρό σου γίνεται αρκετά ντροπαλό σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή όποτε πάτε σε ένα φιλικό/συγγενικό σπίτι. Όταν το μικρό σου αρνείται να μιλήσει και είναι κολλημένο πάνω σου, είναι εύκολο να πεις «είναι απλά ντροπαλό».

Όμως, ήρθε η ώρα να αφήσουμε κι αυτή την ταμπέλα στην άκρη γιατί μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Γιατί η φράση αυτή περιορίζει το παιδί

Ως γονείς αυτό που θέλουμε περισσότερο είναι να ικανοποιούμε όλες τις ανάγκες του μικρού μας. Όμως, για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τη συμπεριφορά του ‘σε κουτάκια’.

Μπορεί το μικρό σου να μην πάει κατευθείαν να παίξει με τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά, ή να μη θέλει να απαντήσει σε κάτι που το ρωτά ένας θείος του. Το να απαντάς «είναι απλά ντροπαλό», μπορεί να σου φαίνεται πως το υποστηρίζεις, όμως δεν είναι έτσι.

Σίγουρα το κάνεις με την καλύτερη των προθέσεων, όμως η φράση αυτή λέει στο παιδί τι είναι και όχι πώς αισθάνεται.

Τι μπορείς να πεις αντ’ αυτού

Σε αντίστοιχη περίπτωση, μπορείς να πεις κάτι του τύπου «Φαίνεται πως δεν θέλει να μιλήσει αυτή τη στιγμή. Δεν πειράζει, δώσε του/της λίγο χρόνο».

Το κλειδί σε αυτή τη φράση είναι πως αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του. Είναι σαν να σου λέει κάποιος «Είσαι θυμωμένη» , αντί για «Καταλαβαίνω πως νιώθεις θυμωμένη».

Εστιάζεις σε αυτό που νιώθει κι αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

Η διαφορά της ντροπαλής συμπεριφοράς και του κοινωνικού στρες

Η ντροπαλή συμπεριφορά τις περισσότερες φορές είναι απλώς μία φάση που περνά το παιδί, όμως πολλές φορές τη μπλέκουμε με το κοινωνικό στρες που είναι τελείως διαφορετικό.

Αν δεις πως το μικρό σου δυσκολεύεται στις κοινωνικές συναναστροφές του, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ώστε να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

 

Photo by Benjamin Voros from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα