4 συμβουλές ώστε να μάθεις στο παιδί να αναγνωρίζει τα λάθη του

Δεν είναι μυστικό πώς τα παιδιά προσπαθούν να βρουν μία δικαιολογία για όλα. Ακόμα και όταν είναι αρκετά μικρά και κάνουν μία ζημιά, τείνουν να ρίχνουν το φταίξιμο αλλού.

Πώς λοιπόν μπορείς να μεγαλώσεις ένα παιδί που θα αναγνωρίζει τα λάθη του και θα ζητάει «συγγνώμη»;

Κάνε ένα βήμα πίσω

Κάθε ώρα της ημέρας και κάθε μέρα της εβδομάδας, τα παιδιά έχουν κάποιον που τους λέει τι να κάνουν και όμως, δεν κατανοούν πως εκείνα είναι που καθορίζουν τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις εσύ ως γονέας, είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να το αφήνεις να σκεφτεί μόνο του. Θα είναι δύσκολο τις πρώτες φορές που θα θες να του πεις «Πες ευχαριστώ» ή «Φόρα το παλτό σου πριν ανέβεις στο σχολικό», όμως είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε να κατανοήσουν πως οι πράξεις τους μπορούν να έχουν επιπτώσεις.

Μην επεμβαίνεις πάντα

Όπως και στο παραπάνω, είναι καλό να αφήσεις το παιδί να κάνει λάθη ώστε να μάθει από αυτά. Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος για να τα αναγνωρίζει είναι να τα κάνει. Είναι σκληρό αλλά είναι η αλήθεια: Άφησέ το να κάνει λάθη.

Εξήγησε τους λόγους

Ως ενήλικες παίρνουν πολλές μικρές αποφάσεις καθημερινά. Να πατήσω άλλη μία φορά το snooze; Να απαντήσω στο τηλέφωνο; Όμως, επειδή όλα αυτά γίνονται εσωτερικά, τα παιδιά δεν κατανοούν τη σκέψη που υπάρχει πίσω από κάθε απόφαση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα του πεις να κάνεις κάτι, εξήγησε στο παιδί τους λόγους που του το λες και τις σκέψεις σου.

Να αναλαμβάνεις την ευθύνη

Ξέρουμε ήδη πως τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Έτσι, ο τρόπος για να αναγνωρίζει πότε κάνει κάτι λάθος, είναι να παραδειγματιστεί από τους γονείς του.

Για παράδειγμα, αν κάποιους σου κορνάρει στο δρόμο, μην αρχίζεις να φωνάζεις και να έχεις αμυντική στάση. Απλά πες στο παιδί «Δεν έπρεπε να το κάνω και είχε δίκιο». Ανέλαβε την ευθύνη όπου χρειάζεται.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα