Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση: Πώς να τα καταφέρεις

Η τηλεργασία έχει ένα γονεϊκό παράδοξο. Από τη μία είναι ωραία που είσαι όλη την ημέρα με το μικρό σου, αλλά από την άλλη πρέπει να είσαι παραγωγική και να δουλεύεις συγκεντρωμένη. Και επίσης, ακολουθώντας πιστά τον νόμο του Μέρφι, ξέρεις πως τη στιγμή που θα πρέπει να γίνει εκείνη η τηλεδιάσκεψη στο zoom, ή ένα σημαντικό τηλεφώνημα, είναι η στιγμή που το μικρό σου θα αρχίσει να φωνάζει ή να θέλει να παίξετε.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δουλέψεις από το σπίτι όταν έχεις παιδιά

Το μοτίβο είναι γνωστό. Το μικρό σου θα παίζει απορροφημένο για ώρες και μόλις πρέπει να κάνεις ένα σημαντικό τηλεφώνημα θα θέλει να σε απασχολήσει.

Όμως, χρειάζεται να δείξεις κατανόηση για την ψυχοσύνθεση του. Για το παιδί το σπίτι είναι το μέρος που νιώθει ασφάλεια και άνεση να είναι ο εαυτός του. Έτσι, τώρα που περνάτε όλη την ημέρα στο σπίτι θέλει να είναι μαζί σου και να νιώθει ασφάλεια.

Μάλιστα, όπως τονίζει η ψυχολόγος Tovah Klein «πολλές φορές όταν οι γονείς εργάζονται πολλές ώρες και δεν του δίνουν τη σημασία που θέλει, το παιδί μπορεί να νιώσει έντονα την απόρριψη».

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε να είσαι παραγωγική και τυπική στη δουλειά σου αλλά και να είσαι με το μικρό σου;

Mίλησε με την ομάδα σου

Αν το μικρό σου είναι σπίτι γιατί είναι άρρωστο ή απλά δεν έχει πάει ακόμα Παιδικό Σταθμό, δεν χρειάζεται να προσποιείσαι πως όλα λειτουργούν με τους ρυθμούς που είχες συνηθίσει. Μπορείς να μιλήσεις με την ομάδα σου και σίγουρα θα δείξουν κατανόηση όταν φύγεις γιατί πρέπει να θηλάσεις, ή όταν το παιδί θα έρθει τρέχοντας μέσα να σου πει πως θέλει να παίξετε.

Δημιούργησε μία ρουτίνα

Όρισε ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα και φρόντισε να το ακολουθείς. Μπορείς κάθε Κυριακή απόγευμα να κάθεστε μαζί στο σαλόνι και να οργανώνετε το πλάνο της εβδομάδας σχετικά με τη δουλειά ή όποιες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. Ένα απλό πλάνο θα δώσει στο παιδί μία αίσθηση ρουτίνας που είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.

Όμως να είσαι και ευέλικτη

Είναι καλό να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, όμως φρόντισε να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες που ίσως προκύψουν.

Ζήτησε βοήθεια

Αν δεις πως πιέζεσαι ή δεν λειτουργούν όλα όπως τα θέλεις, τότε μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για τις ώρες που εργάζεσαι.

Το nap time είναι σύμμαχός σου

Εκμεταλλεύσου την ώρα που κοιμάται για μεσημέρι ώστε να κάνεις το task που χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση ή να κάνεις κάποιο οnline meeting.

Βασικά, ο κανόνας εδώ είναι ένας: Ο μεσημεριανός ύπνος του παιδιού είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Αυτή τη στιγμή προσπαθείς να ισορροπήσεις τη δουλειά και την οικογενειακή ζωή σου. Είναι οκ αν δουλειές του σπιτιού μένουν πίσω ή παραγγέλνετε συχνά απ έξω. Ιδιαίτερα αν είσαι single μαμά ή αν ο σύντροφός σου εργάζεται εξίσου πολλές ώρες. Όμως, μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και μην διαστάσεις να ζητήσεις βοήθεια όταν νιώθεις πως η καθημερινότητα σε πνίγει.

 

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα