8 facts που αποδεικνύουν την πραγματική αξία μιας υγιούς σχέσης

Όταν μία σχέση γίνεται στάσιμη, πολλοί δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι η αγάπη που έχουν βρει θα διαρκέσει.

Οι πιθανότητες μιας ρομαντικής σχέσης να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου συχνά εξαρτώνται από το αν τα άτομα σε ένα ζευγάρι μοιράζονται ή όχι ορισμένες κοινές βασικές αξίες.

Ποιες είναι οι βασικές αξίες;

Σύμφωνα με τον βασικό ορισμό, “Οι βασικές αξίες είναι οι θεμελιώδεις πεποιθήσεις ενός ατόμου ή ενός οργανισμού. Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές υπαγορεύουν τη συμπεριφορά και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους.”

Για να διατηρήσουμε την αγάπη και να δημιουργήσουμε μια σχέση που έχει ό, τι χρειάζεται για να επιβιώσει μέσα στα επόμενα χρόνια, πρέπει να είμαστε σκόπιμοι και προσεκτικοί σχετικά με το πώς θα το καταφέρουμε αυτό.

Τα ζευγάρια που μοιράζονται αυτή τη λίστα με οκτώ βασικές αξίες στις σχέσεις τους είναι κατά βάση τα πιο ευτυχισμένα και υγιή.

1. Συντροφικότητα

Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για να είσαι φίλος του συντρόφου σου. Είναι χτισμένη από φιλία και μεγαλώνει με στοργή, σύνδεση και συναναστροφή ή ποιοτικό χρόνο.

Σκεφτείτε τη συντροφικότητα ως τον θερμοστάτη της σχέσης σας – σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόσο ζεστή ή κρύα είναι η σχέση. Χωρίς φιλία στη σχέση σας, είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόσο υγιής είναι πραγματικά.

Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για να καλλιεργήσετε μια υγιή αίσθηση ρομαντισμού και στοργής με τον σύντροφό σας. Είναι δύσκολο να είσαι ρομαντικός ή να ελκύεσαι σεξουαλικά από κάποιον που δεν σου αρέσει τόσο πολύ σαν άνθρωπος.

2. Σεβασμός

Ο σεβασμός είναι το αίσθημα θαυμασμού για κάποιον και η τιμή/αναγνώρισή του για το ποιός είναι, τι έχει πετύχει ή τι είναι ικανός να πετύχει.

Ακριβώς όπως η ανάγκη μας για αυτοσεβασμό είναι σημαντική για εμάς ξεχωριστά, η ανάγκη του σεβασμού του συντρόφου μας είναι εξίσου σημαντική. Αυτό γίνεται αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και ελκυστικό από το να σέβεται ο άλλος την ανάγκη σας για ατομικότητα. Όταν μπορεί να συμβεί αυτό, είξναι εξαιρετικά πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη σχέση με την ίδια φροντίδα και σεβασμό που σας δείχνουν ως άτομο.

3. Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και ανταλλαγής των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου.

Αυτό είναι βαθύτερο από το να έχουμε απλώς συμπάθεια για τους συνεργάτες μας και αυτό με το οποίο ασχολούνται – είναι να έχεις την ικανότητα να θέτεις τον εαυτό σου στη θέση τους και να λες: «Κατάλαβα».

Αυτό ενημερώνει τον σύντροφό μας ότι όχι μόνο είμαστε εκεί γι’ αυτόν όταν η σχέση είναι διασκεδαστική, αλλά ακούμε προσεκτικά και ανησυχούμε εξίσου όταν πονάνε η βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση.

4. Να είσαι ευάλωτη

Το να είσαι ευάλωτη σε μια σχέση εμφανίζεται και συνάδει με την προθυμία.

Η πρόκληση με αυτό το συναίσθημα είναι ότι το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους συνεργάτες μας δεν εγγυάται ότι θα επιστρέψουν το ίδιο συναίσθημα, τη στοργή ή τη συμπεριφορά που περιμένουμε εκείνη τη στιγμή. Το να είμαστε ευάλωτοι σίγουρα μας θέτει ως ενδεχόμενο τον κίνδυνο απόρριψης.

Αλλά σημαίνει επίσης ότι αναγνωρίζετε την αξία του συντρόφου σας και της σχέσης – επειδή το να είσαι ευάλωτος σημαίνει ότι τιμάτε τη σχέση σας με την πιο αληθινή και ωμή εκδοχή του εαυτού σας.

5. Ανάληψη ευθύνης;

Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη σημαίνει να καταλαβαίνεις και να προσδιορίζεις ως προσωπικό σου “λάθος” το χάος που δημιουργείς για κάποιο θέμα. Αλλά σημαίνει επίσης και να είσαι πρόθυμος να το καθαρίσεις.

Δεν αρκεί να ζητάμε μόνο συγγνώμη για τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας απένατι στο σύντροφό μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δείξουμε ότι κατανοούμε τον αντίκτυπο των ενεργειών μας.

Η συγγνώμη είναι το πρώτο βήμα προς την υπευθυνότητα, αλλά η αναγνώριση της επιθυμίας του συντρόφου μας για αλλαγή και η επιδίωξη μίας διαφορετικής συμπεριφοράς είναι το δεύτερο βήμα για να γίνουμε υπεύθυνοι συνεργάτες στη σχέση.

 

Διάβασε ακόμα 3 στοιχεία στο elle.gr

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα