Τα αυτοσχέδια τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι ποτέ έγκυρα - 4moms

Τα αυτοσχέδια τεστ εγκυμοσύνης δεν είναι ποτέ έγκυρα

Ίσως τα έχεις ακούσει, ίσως και όχι. Όμως, υπάρχουν κι αυτά. Τα αυτοσχέδια DIY τεστ εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν αρκετά video στο YouTube που έχουν και εκατομμύρια views, όμως απολύτως καμία επιστημονική εγκυρότητα. Αυτά τα «τεστ» βασίζονται σε πρακτικές που γινόντουσαν πολύ πριν την εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής. Για παράδειγμα, οι γυναίκες στην Αίγυπτο πίστευα πως αν ουρούσαν πάνω σε σιτάρι και κριθάρι θα μπορούσαν να καθορίσουν την εγκυμοσύνη αλλά και το φύλο του μωρού.

Σήμερα, μία συνηθισμένη πρακτική είναι να αναμείξεις τα ούρα με ξύδι/αλάτι/οδοντόκρεμα ακόμα και χλωρίνη. Το concept είναι συγκεκριμένο: Τα αναμιγνύεις και περιμένεις να δεις αν θα σχηματιστεί αφρός ή θα αλλάξει το χρώμα τους.

Η ιδέα πίσω από αυτό είναι πως όταν μία γυναίκα είναι έγκυος υπάρχει μία ορμόνη στα ούρα που μπορεί να επιβεβαιώσει μία εγκυμοσύνη. Οι αυτοσχέδιες αυτές πρακτικές επικαλούνται πως η ορμόνη hCG προκαλεί αυτή τη χημική αντίδραση όταν αναμειχθεί με τα προαναφερθέντα υλικά.

Βέβαια, ένα τεστ εγκυμοσύνης έχει την ίδια βάση, πολύ λιγότερη ταλαιπωρία και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη εγκυρότητα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Το καλό είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις πρακτικές είναι ασφαλείς και έτσι δεν διακινδυνεύουν την υγεία τους οι γυναίκες που τα δοκιμάζουν.

Όμως, οι γιατροί είναι απόλυτοι: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΑ.

«Όταν έχεις ένα τεστ εγκυμοσύνης που επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη και ύστερα κάνεις εξετάσεις, οι γιατροί ξέρουν ακριβώς τι μελετούν. Σε αυτά τα DIY είναι απλά θέμα τύχης το αποτέλεσμα που θα προκύψει» αναφέρει η Carmen Wiley, γιατρός από την Ουάσιγκτον. «Η αντίδραση που προκαλείται από τα ανθρώπινα ούρα δεν έχει να κάνει τόσο με την ορμόνη, όσο με το pH των ούρων και όχι με την hCG. Μάλιστα, το pH των ούρων επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες όπως η ενυδάτωση, η δίαιτα, η φυσιολογία, ακόμη και παθήσεις όπως ο διαβήτης» καταλήγει η dr. Wiley.

Γιατί όμως πολλές γυναίκες κάνουν αυτά τα αυτοσχέδια τεστ;

Αν δεν είναι αξιόπιστα γιατί πολλές γυναίκες συνεχίζουν τα καταφεύγουν σε αυτά; Αυτό μπορεί να οφείλεται στην τιμή των τεστ εγκυμοσύνης που κοστίζουν περίπου 20€ και άνω. Πολλές γυναίκες που καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, χρειάζεται να κάνουν πολλά τεστ εγκυμοσύνης. Όμως, οι γιατροί συνιστούν πως αντί να καταφεύγει κάποια σε αυτές τις αναξιόπιστες πρακτικές, μπορεί να επιλέξει ένα από τα φθηνότερα τεστ εγκυμοσύνης. Επιπλέον, εξίσου έγκυρα είναι και τα τεστ ούρων. Από την άλλη, τα DIY τεστ δεν έχουν καμία επιστημονική βάση που “επιβαβαιώνουν” μία εγκυμοσύνη. 

 

Photo: Unsplash – Daiga Ellaby

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα