Πάνες, κλάμα, τροφή, ύπνος: Ένας αναλυτικός οδηγός για τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο

Αν έγινες μανούλα για πρώτη φορά τότε μπορεί η νέα σου καθημερινότητα να σε αγχώνει. Πάνες, ύπνος και η τροφή του νεογέννητου ίσως σε προβληματίζει. Όμως, γρήγορα θα βρεις τους ρυθμούς σου και θα κατανοήσεις το μικρό σου.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις από πριν.

Το γάλα

Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε ανά 1 ½ και 3 ½ ώρες. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το αν θηλάζεις ή όχι, καθώς τα μωρά που θηλάζουν συνήθως τρώνε πιο συχνά γιατί ο οργανισμός τους απορροφά πιο γρήγορα το γάλα της μητέρας.

Όταν πεινάει ίσως αρχίζει να μιμείται με το στόμα του την κίνηση που κάνει όταν τρώει, ή να αρχίσει να βάζει τα χέρια του ή τα δάχτυλά του στο στόμα του. Κάποια μωρά κλαίνε όταν πεινάνε, αλλά αυτό είναι το…τελευταίο στάδιο πείνας.

Οι πάνες

Το νεογέννητο θα έχει περίπου παραπάνω από έξι βρεγμένες πάνες μέσα στην ημέρα και περίπου τέσσερις λερωμένες.

Το κλάμα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας του μωρού με τους γύρω του είναι το κλάμα. Για να καταλάβεις τι συμβαίνει, σκέψου το περιβάλλον του και τις συνήθειες του. Αν για παράδειγμα έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες που έχει φάει, μπορεί να πεινά. Αν είναι ξύπνια για παραπάνω από δύο ώρες, τότε ίσως είναι ώρα να κοιμηθεί.

Ο ύπνος

Τις πρώτες εβδομάδες θα κοιμάται περίπου 16 ώρες την ημέρα και 2 με 4 ώρες απλά θα είναι ξύπνιο και θα τεντώνεται. Τα περισσότερα νεογέννητα αποκοιμιούνται μόλις φάνε. Το χασμουρητό, τα χαμηλωμένα βλέφαρα, ο εκνευρισμός και το τρίψιμο των ματιών είναι όλες ενδείξεις πως το μικρό σου νυστάζει. Να βάζεις πάντα το παιδί να κοιμηθεί ανάσκελα, σε μία σταθερή επιφάνεια ύπνου.

Photo by Omar Lopez from Unsplash

Τατιάνα Τζινιώλη
Το πρωί γράφω άρθρα. Το βράδυ γράφω βιβλία. Στο ενδιάμεσο, βλέπω σειρές και καταναλώνω όλα αυτά τα γλυκά που οι γονείς σού έπαιρναν από τα χέρια.

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα