Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πως συνδέονται με τον διαβήτη κύησης - 4moms

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Πως συνδέονται με τον διαβήτη κύησης

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι καίριας σημασίας στην εγκυμοσύνη καθώς ωφελεί τη μητέρα αλλά και το έμβρυο. Τι γίνεται όμως με τα αντικαταθλιπτικά; Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έρχεται να αναφέρει πως τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης.

«Η κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Anick Berard, υπεύθυνη του τομέα έρευνας για τα φάρμακα, την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Και προσθέτει: «Εάν μια γυναίκα είναι έγκυος και παίρνει αντικαταθλιπτικά, δεν πρέπει να τα σταματήσει από μόνη της, αλλά να το συζητήσει με τον γιατρό της για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά είναι μόνο μία επιλογή».

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν διαβήτη κύησης, αλλά μία σύνδεση των δύο καταστάσεων, καθώς τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του σακχάρου. Μία άλλη παρενέργεια των αντικαταθλιπτικών είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία επίσης  αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, τόνισε η Berard και οι συνεργάτες της.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαρα μωρά και σε μεγαλύτερη περίοδο τοκετού επειδή το μωρό μπορεί να κολλήσει στο κανάλι γέννησης, εξηγούν οι ερευνητές.

Η Berard και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για 21.000 γυναίκες με διαβήτη κύησης και 209.000 υγιείς γυναίκες που γέννησαν στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ 1998 και 2015.

Λίγο πάνω από το 4% των γυναικών με διαβήτη κύησης λάμβαναν κάποιο αντικαταθλιπτικό (φλουοξετίνη – Prozac, φλουβοξαμίνη – Luvox, παροξετίνη – Paxil και σερτραλίνη – Zoloft), γνωστά ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μαζί με βενλαφαξίνη (Effexor) και αμιτριπτυλίνη (Endep).

Η χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα φάρμακα αύξησε τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης κατά 19%, σε σύγκριση με το να μην τα παίρνει η έγκυος. Ο κίνδυνος αυξανόταν αναλογικά με τη διάρκεια λήψης τους, καθώς και αν οι γυναίκες λάμβαναν περισσότερα από ένα φάρμακα.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα