Παιδί και εμβόλιο κορωνοϊου: Τι γίνεται αν οι γονείς διαφωνούν μεταξύ τους

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων συνεχίζεται στην Ελλάδα, ωστόσο τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που οι γονείς έχουν πάρει διαζύγιο ή βρίσκονται σε διάσταση και ποιος αποφασίζει για το αν θα κάνει το παιδί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει η αντιπρόεδρος της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων, Ιφιγενεία Βασιλοπούλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η δικηγόρος τόνισε: «Το κρίσιμο είναι αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της Covid 19 θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, όπως οι προηγούμενοι εμβολιασμοί που έχει κάνει το παιδί από όταν γεννήθηκε και που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ή όχι».

Και πρόσθεσε: «Αν λοιπόν θεωρηθεί μία συνήθης ιατρική πράξη, την απόφαση την έχει για την περίπτωση των διαζευγμένων γονέων ο γονέας που έχει και ασκεί την επιμέλεια, γιατί συνήθως ένας ασκεί την επιμέλεια».

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων για κορωνοϊό μετά το διαζύγιο – Πότε έχουν λόγο και οι δύο γονείς

«Αν όμως δεν θεωρηθεί συνήθης ιατρική πράξη, αλλά θεωρηθεί ότι είναι μείζονος ιατρικής σημασίας πράξη, πέραν του συνηθισμένου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και τη ζωή του τέκνου, τότε ως νομικοί θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, η οποία είναι καθήκον και ασκείται και από τους δύο γονείς» συνέχισε.

Και συμπλήρωσε: «Άρα λοιπόν είναι ένα θέμα καθαρά υποκειμενικό, που θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι παράμετροι του συγκεκριμένου κάθε φορά περιστατικού παιδιού και συνθηκών και με γνώμονα πάντα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου».

Από τη στιγμή, όμως, που ο νόμος δεν ορίζει ποιες πράξεις θεωρούνται επείγουσες ή μη επείγουσες, όπως αναφέρει η κα Βασιλοπούλου, «το θέμα είναι πραγματικό, με βάση τα συγκεκριμένα κάθε φορά χαρακτηριστικά».

«Σε περίπτωση λοιπόν διαφωνίας των γονέων, είτε σε γάμο, είτε εκτός γάμου, την απάντηση θα τη δώσει το δικαστήριο, που θα βάλει στο κέντρο το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου και θα αποφασίσει» διευκρίνισε.

«Αλλά και αν ο γονέας αρνηθεί τον εμβολιασμό του παιδιού του, ακόμα και στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γονικής μέριμνας, που θέλει συναπόφαση, η άρνηση αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε γενική, ούτε αόριστη, ούτε εγωιστική… Θα πρέπει να είναι αντικειμενική και να συνάδει με το συμφέρον του τέκνου.

» Στην περίπτωση λοιπόν μίας αδικαιολόγητης άρνησης, αυτή θα κριθεί και θα ελεγχθεί ως ενδεχομένως κακή άσκηση γονικής μέριμνας ή κατάχρηση στην άσκηση της γονικής μέριμνας, η οποίας ενδεχομένως να οδηγήσει και στην αφαίρεσή της, και ειδικά σήμερα με τον καινούριο νόμο του οικογενειακού δικαίου, που από αύριο τίθεται σε εφαρμογή» κατέληξε.

Τι συμβαίνει αν το παιδί εμβολιαστεί χωρίς να συμφωνούν οι γονείς του

«Στην περίπτωση αυτή, το παιδί έχει το δικαίωμα να καταφύγει σε δομές που υπάρχουν και να ασκήσουν αυτές το δικαίωμά του στην ιατρική περίθαλψη και στην επιβολή της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει και το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει και επιτάσσει την προστασία της παιδικής ηλικίας και το συμφέρον του παιδιού» σημείωσε η κα Βασιλοπούλου.

«Εκεί που δεν υπάρχει διέξοδος για το ανήλικο, είναι όταν το ανήλικο δεν θέλει και οι γονείς θέλουν. Στην περίπτωση αυτή αποφασίζουν μόνο οι γονείς» κατέληξε.

 

Πηγή: athensvoice.gr

 

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα