Όλα πήγαιναν καλά με το νήπιο, μέχρι που γέννησα και τώρα δεν μπορώ να σταματήσω να φωνάζω

Ο γιος μου θα γίνει τριών ετών τον επόμενο μήνα. Πάντα ήταν ένα χαρούμενο και καλόβολο παιδί. Το μάθαμε τα πάντα για την τουαλέτα του πριν λίγους μήνες και τα πήγαινε τέλεια. Τώρα έχουμε και ένα μωρό 4 μηνών, το οποίο λατρεύει, όμως σίγουρα έχει αρχίσει και αντιδρά περισσότερο σε ό,τι του λέμε. Τον βάζουμε για ύπνο και ενώ παλιά δεν χρειαζόταν να του το πούμε δεύτερη φορά, τώρα σηκώνεται αμέσως, ξαπλώνει στο πάτωμα και μου ζητά να φέρω διάφορα – ακόμα και να τον αλλάξω ενώ ήδη ξέρει πως να πηγαίνει τουαλέτα. Έχουμε προσπαθήσει να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και τον ενθαρρύνουμε/επιβραβεύουμε περισσότερο. Όμως, πραγματικά δεν μου αρέσει η μαμά που είμαι για εκείνο κατά τη διάρκεια της βραδινής ρουτίνας που είμαι συνεχώς έτοιμη να φωνάξω και χάνω τόσο εύκολα τη ψυχραιμία μου.

Παρακαλώ βοήθεια,

Χριστίνα.

H απάντηση

Αρχικά, χαίρομαι που έχεις ένα ευτυχισμένο νήπιο και έχετε αποκτήσει μία τόσο καλή και στενή σχέση ως οικογένεια. Ξέρω πως όλα είναι σχετικά, όμως «καλόβολο» δεν είναι μία λέξη που περιγράφει τα νήπια. Όσο μεγαλώνει και νιώθει πως μπορεί να πιέσει τα όρια που έχεις θέσει, τόσο θα το κάνει. Το θετικό όμως, είναι πως ήδη έχεις εστιάσει σε αυτό που είναι το πιο σημαντικό: Τη σχέση σας.

Μεταξύ δύο και τριών είναι ένας χρόνος που θα δοκιμάσει τα όρια, θα γίνει εξπέρ στα tantrums και είναι επίσης ο χρόνος που είναι αρκετά κρίσιμος για την μετέπειτα ζωή του. Αν, για παράδειγμα, δεν θέτεις αυστηρά όρια και το νήπιο μάθει τον τρόπο να τα περνάει -με τις φωνές ή τα κλάματα- τότε σίγουρα θα συνεχίζει να το εφαρμόζει και όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεσαι.

Το μπρος – πίσω

Μετά από μεγάλες αλλαγές -εν προκειμένω ο ερχομός του δεύτερου παιδιού- είναι συχνό να παρατηρείται μία…οπισθοδρόμηση στην εξέλιξη των παιδιών. Είχε μάθει να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα, όμως το να βρέχει που και που το κρεβάτι του είναι φυσιολογικό. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε ως γονείς είναι πως προσπαθούμε να καταλάβουμε τα παιδιά με το δικό μας μυαλό. Κανένα νήπιο δεν θα σκεφτεί «Είμαι μεγάλο παιδί, γιατί κυλιέμαι στο πάτωμα αντί να κοιμάμαι».

Εν κατακλείδι

Πιστεύω πως το μικρό σου απλά αντιδρά με τον δικό του τρόπο σε αυτή την αλλαγή. Προσπαθεί να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα με το μυαλό του που τώρα αναπτύσσεται και χρειάζεται τους γονείς του ώστε να τον στηρίξουν και να τον βοηθήσουν. Συνέχισε να εστιάζεις στον χρόνο που περνάς μαζί του και στη συζήτηση γύρω από τα συναισθήματά του. Αυτό που μπορώ να σου υποσχεθώ όμως, είναι πως δεν θα κυλιέται για πάντα στο πάτωμα πριν αποφασίσει να πάει για ύπνο. Προσπάθησε να το δεις γι’ αυτό που πραγματικά είναι: Μία φάση που θα περάσει.

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα