Ο γιος μου πιστεύει πως είμαι πολύ γενναία, πώς μπορώ να του πω ότι δεν είμαι;

Πριν λίγες εβδομάδες πήγαμε το πρωί με τον γιο μου στην παιδική χαρά. Ήταν νωρίς το πρωί, πριν χρειαστεί να φύγω για τη δουλειά μου που ξεκινά νωρίς το μεσημέρι.

Ωστόσο, δεν ήταν μία τυπική επίσκεψη. Μετά την πανδημία που μείναμε σπίτι αλλά και το καλοκαίρι που ο γιος μου το πέρασε στο εξοχικό μας με τους παππούδες και εμείς να πηγαινοερχόμαστε, όταν τον πήγα στην παιδική χαρά φάνηκε διστακτικός. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαμε στη συγκεκριμένη παιδική χαρά και καθώς ήταν ακόμα νωρίς, δεν είχε πολύ κόσμο.

Τι φοβήθηκε όμως; Κυρίως τον θόρυβο της πόλης, καθώς η παιδική χαρά ήταν κοντά σε κεντρικό δρόμο.

Οι εξατμίσεις, οι κόρνες αλλά και η βαβούρα της πόλης ήρθε σε πλήρη αντίθεση με το ήρεμο καλοκαίρι στο εξοχικό. Σε κάποια στιγμή ο δυνατός θόρυβος μίας εξατμίσεις τον τρόμαξε πολύ και όπως όλες οι μανούλες, βρέθηκα κοντά του να καθησυχάσω το ανήσυχο παιδί μου.

«Είναι εντάξει. Ήταν ένας δυνατός θόρυβος που απλά μας τρόμαξε γιατί δεν το περιμέναμε» του είπα. Η απάντησή του; «Είσαι τόοοοοσο γενναία».

Η φράση αυτή με συγκλόνισε. Δεν ήξερα καν πως στην ηλικία των 3 ½ είναι ικανός να χρησιμοποιήσει τη λέξη αυτή σε πρόταση και κυρίως, να το εννοεί. Όμως, ο πραγματικός λόγος που με συγκλόνισε ήταν άλλος: Ξέρω πως ποτέ δεν θα με χαρακτήριζα γενναία.

Ως μαμά φοβάμαι πολλά πράγματα. Από τότε που ο γιος μου ήρθε στον κόσμο, φαίνεται πως οι φόβοι μου πλήθυναν και μεγεθύνθηκαν. Όμως, μιλώντας με τον σύζυγό μου, εκείνος μου έδωσε μία άλλη οπτική της κατάστασης.

«Αρχικά, το γενναία που χρησιμοποίησε απευθυνόταν κυρίως στο ότι του εξήγησες τι συμβαίνει. Η λέξη δεν σημαίνει πως δεν φοβήθηκες. Σημαίνει πως παρόλο που φοβήθηκες έκανες αυτό που έπρεπε και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για εκείνον», μου είπε και όσο το σκέφτομαι έχει απόλυτο δίκιο.

Όλες οι μανούλες είμαστε γενναίες. Καμιά μας δεν ξέρει τι να κάνει, όμως δεν αφήνουμε τον φόβο να μας κυριεύσει. Ναι, είμαστε γενναίες γιατί παρά τους φόβους μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τα παιδιά μας.

 

Photo by Kristyn Lapp from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα