Οι 4 λέξεις που κάθε μητέρα χρειάζεται να ακούσει

Οι ομαδικές συνομιλίες στα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι οι αγαπημένες μου, όμως μερικές φορές όταν χρειάζεσαι μία μικρή ομάδα υποστήριξης, τότε ναι, είναι εκεί για σένα.

Αν έχεις μία ομαδική συνομιλία με φίλες σου που προσφάτως έγιναν μανούλες τότε σίγουρα η συνομιλία γεμίζει από παιδικές φωτογραφίες, καθημερινά στιγμιότυπα αλλά και προβληματισμούς.

Εμείς είμαστε πέντε μανούλες μέσα και όλες σε διαφορετική φάση με το παιδί, την προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Η μία απολύθηκε, άλλη είναι στη διαδικασία διαζυγίου, άλλη μόλις ξεκίνησε τη νέα της δουλειά και προσπαθεί να τα καταφέρει με τα ωράρια, άλλη μετακόμισε σε άλλη χώρα με την οικογένειά της, ενώ εγώ προσπαθώ να βρω τον εαυτό μου όσο φροντίσω ένα βρέφος εν μέσω πανδημίας.

Ήταν σε μία από αυτές τις συνομιλίες που κάποια έγραψε τέσσερις απλές λέξεις: Είναι πολύ δύσκολο όλο.

Ήταν μία απλή φράση, όμως τη στιγμή που το έγραψε σε μία από εμάς που περνούσε μία πολύ άσχημη μέρα, αμέσως ταυτιστήκαμε όλες και ας είμαστε σε τελείως διαφορετικό στάδιο ζωής και αποφάσεων. Σίγουρα μπορείς να πεις το κλασικό «Σε καταλαβαίνω», όμως στην πραγματικότητα αν δεν έχεις βιώσεις ακριβώς το ίδιο με τις ακριβώς ίδιες συνθήκες τότε μάλλον δεν καταλαβαίνεις απόλυτα, όσο κι αν το εννοείς. Μπορείς λοιπόν να αντικαταστήσεις αυτή τη φράση με την «Το ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο». Πίστεψέ με, λειτούργησε σε μας και σίγουρα θα λειτουργήσει και σε σένα.

Είναι μία φράση γεμάτη συναίσθημα και ενσυναίσθηση που ο άλλος δεν νιώθει πως χρειάζεται να εξηγήσει κάτι παραπάνω. Ναι, είναι δύσκολο.

 

Photo by Steve Halama from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα