Εγκυμοσύνη και περίοδος λοχείας: Πώς να φροντίζεις το δέρμα της κοιλιάς

Το σώμα σου περνά από πολλά στάδια και πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως, σίγουρα καμία δεν συγκρίνεται με την αλλαγή που θα δεις στην κοιλιά σου.

Μετά τον τοκετό, ίσως δεις πως οι ραγάδες παραμείνουν, το δέρμα στο σημείο είναι πιο χαλαρωμένο και ίσως έχεις και κάποια ουλή. Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά ώστε να σταματήσεις τις παραπάνω αλλαγές, μπορείς όμως να φροντίσεις όσο καλύτερα γίνεται το δέρμα στην κοιλιά σου.

Τι συμβαίνει στην κοιλιά σου πριν και μετά την εγκυμοσύνη

Κατά την εγκυμοσύνη η κοιλιά μεγαλώνει και το δέρμα μερικές φορές δεν μπορεί να «ακολουθήσει» αυτή την αλλαγή και γι αυτό δημιουργούνται οι ραγάδες. Οι ραγάδες διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και έτσι, δεν υπάρχει κάποια απάντηση σχετικά με το πότε θα εμφανιστούν.

Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσεις και την χαρακτηριστική καφέ γραμμή κάθετα στην κοιλιά σου. Αυτή ονομάζεται linea nigra και μπορεί να παραμείνει στο δέρμα σου ακόμα και έναν χρόνο μετά τον τοκετό.

Μετά την εγκυμοσύνη το δέρμα θα προσπαθήσει να επανέλθει, όμως πολλές φορές παρατηρείται διαφορά στην ελαστικότητα. Οι ραγάδες θα παραμείνουν και μετά τον τοκετό.

Πώς να φροντίσεις το δέρμα σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό

Συνήθως εστιάζουμε στο πρόσωπό μας όταν μιλάμε για skincare, όμως είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε και το υπόλοιπο σώμα μας. Άλλωστε, μετά από μία εγκυμοσύνη, όλο το σώμα έχει περάσει πολλές και μεγάλες αλλαγές.

Οι προσδοκίες σου

Είναι σημαντικό οι προσδοκίες που έχεις να είναι ρεαλιστικές ώστε να μην μπεις σε έναν αέναο αγώνα που δεν μπορείς να κερδίσεις.

Οι ραγάδες μπορεί να είναι και κληρονομικές και συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν χειρότερα όταν δεν έκαναν αρκετά για την πρόληψή τους. Έτσι, φρόντισε να βάζεις τις σχετικές κρέμες και να κρατάς ενυδατωμένη την περιοχή της κοιλιάς, όμως και πάλι, κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα δεις τις ραγάδες να εμφανίζονται.

Μην φροντίζεις μόνο όσα βλέπεις

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Οι ραγάδες αλλά και η χαλάρωση μπορεί να έρθει σε διάφορα σημεία. Έτσι, μην αμελείς τη σωστή ενυδάτωση σε όλο σου το σώμα.

Κράτησε την ίδια ρουτίνα και μετά τη γέννα

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να έχεις μία σταθερή skincare ρουτίνα μετά τον τοκετό, όμως είναι απαραίτητο.

Να δίνεις έμφαση στην φροντίδα του δέρματος στην κοιλιά και μετά τη γέννα και εωσότου ένα μεγάλο ποσοστό της ελαστικότητας επιστρέψει και η Linea nigra φύγει.

Η σωστή φροντίδα

Η skincare φροντίδα δεν αλλάζει πολύ. Ξεκίνα με ένα καλό σκραμπ. Όταν μπεις για ντους κλείσε την πόρτα ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί που θα βοηθήσουν τους πόρους του δέρματος να ανοίξουν. Όταν στεγνώσεις με ταμποναριστές κινήσεις το δέρμα, βάλε την ενυδατική σου ή όποια άλλη κρέμα σου έχει συστήσει ο γιατρός σου. Στη συνέχεια, εφάρμοσε ένα προϊόν που θα «κλειδώσει την ενυδάτωση» και συνήθως είναι μία λιπαρή κρέμα όπως για παράδειγμα η βαζελίνη.

Μίλησε με τον δερματολόγο σου ώστε να σου συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα skincare για το δέρμα σου που είναι κατάλληλα για την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και της λοχείας.

 

Photo by John Schnobrich from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα