Ηλεκτρονικό τσιγάρο και εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές;

Όπως και το τσιγάρο, έτσι και το ηλεκτρονικό δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί παγκοσμίως ως μία εναλλακτική, όμως εξακολουθεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα επιβεβαιώνουν πως η χρήση του μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γονιμότητα, όσο και την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές διεξήγαγαν έρευνα στην οποία απεδείχθη πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τη σύλληψη και κατά συνέπεια, να μειώσει τη γονιμότητα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κύησης η χρήση του άλλαξε την μακροπρόθεσμη υγεία των βρεφών ενώ επηρέασε το βάρος και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι καθόλου αθώο. Μπορεί να μην περιέχει την πίσσα που έχει το τσιγάρο, όμως περιέχει νικοτίνη που προκαλεί σπασμό στις αρτηρίες του πλακούντα με αποτέλεσμα να επηρεάζει τη λήψη οξυγόνου στο έμβρυο.

Τα ποσοστά των Ελληνίδων είναι ιδιαίτερα υψηλά

Δυστυχώς, πολλές Ελληνίδες συνεχίζουν να καπνίζουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το 36% των Ελληνίδων καπνίζουν στην αρχή της κύησης και μόλις το 19% εξ αυτών το σταματούν εντελώς. Μάλιστα, μεγάλο ποσοστό το ξεκινά και πάλι μετά τον τοκετό και τον θηλασμό.

 

Photo by Don Delfin Almonte from Unsplash

4moms team
4moms team
Η ομάδα του 4moms

Editors

Δημοφιλή άρθρα

Τελευταία άρθρα

Σχετικά άρθρα